Halo nevus

Bijgewerkt op 1 november 2023

Wat is een halo nevus?

Een halo nevus is een moedervlek met daaromheen een witte rand. De moedervlek wordt van donkerbruin steeds lichter van kleur en verdwijnt uiteindelijk.

Hoe vaak komt het voor?

Halo nevi komen regelmatig voor. Geschat wordt dat rond de 1% van de bevolking één of meer halo nevi heeft. Ze komen vaak al voor bij kinderen of jongvolwassenen, maar ook ouderen kunnen ze krijgen.

Wat is de oorzaak?

Het is niet goed bekend hoe halo nevi ontstaan. Mogelijk is sprake van een auto-immuun fenomeen. Dat betekent dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen onderdelen van het eigen lichaam. Halo nevi komen vaker voor bij mensen met vitiligo en andere auto-immuunziekten. Heel soms komen halo nevi voor bij mensen met een gevorderd stadium van melanoom.

Welke symptomen geeft het?

Halo nevi zijn moedervlekken omgeven door een witte rand. Ze kunnen op elke plek van de huid ontstaan. Soms ontstaan ze op een deel van de huid die eerder verbrand is door zonnestraling, of op een plek waar de huid eerder beschadigd is geweest.

Wat is de behandeling?

Normaal gesproken hoeven halo nevi niet behandeld te worden. Als de nevus er onrustig uit ziet kan de huidarts (dermatoloog) besluiten deze verder te onderzoeken door middel van een huidbiopsie, of te verwijderen.

Engelse vertaling

halo nevus, halo naevus, halo melanocytic naevus, halo mole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven