Hallux valgus

Bijgewerkt op 4 januari 2022

Wat is een hallux valgus?

Hallux valgus is een veel voorkomende aandoening waarbij de punt van de grote teen naar opzij wijst, in de richting van de overige tenen. Hierdoor ontstaat aan de binnenzijde van de voet een knobbel aan de basis van de grote teen.

Hoe vaak komt het voor?

Hallux valgus komt vaak voor. Hoe vaak is niet precies bekend. De aandoening komt ongeveer drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

Het is niet bekend waarom een hallux valgus ontstaat. Wel is duidelijk dat er bepaalde risicofactoren voor het ontstaan van de aandoening zijn. De belangrijkste risicofactoren zijn vrouwelijke geslacht, oudere leeftijd en het hebben van een afwijking aan de voet.

Welke symptomen geeft het?

Een hallux valgus leidt tot scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen. Aan de basis van de grote teen ontstaat hierdoor aan de binnenzijde van de voet een knobbel. Soms zijn er pijnklachten, bijvoorbeeld bij het dragen van knellende schoenen.

Wat is de behandeling?

Verschillende maatregelen en behandelingen kunnen worden toegepast.

Schoenen

In eerste instantie zijn goede schoenen van belang. Het gaat dan vooral om de breedte van de schoen aan de voorkant. Deze moet breed genoeg zijn voor de voorvoet. Ook is het van belang dat de schoenen een niet al te hoge hak hebben. Hoe hoger de hak des te meer druk er op de voorvoet en tenen komt. Dit bevordert het ontstaan van een hallux valgus. Een podotherapeut kan helpen om de juiste schoenen te kiezen. Ook kan de podotherapeut een steunzool voorschrijven die druk op de pijnlijke knobbel vermindert. Eventueel kunnen ook speciale schoenen op maat worden gemaakt door orthopedisch schoenmaker.

Teenspreiders

Teenspreiders kunnen helpen bij klachten die ontstaan doordat tenen tegen elkaar drukken. Een teenspreider zorgt ervoor dat de tenen die tegen elkaar drukken uit elkaar gehouden worden.

Operatie

Als bovengenoemde maatregelen niet of onvoldoende helpen kan een operatie uitkomt bieden. Tijdens de operatie wordt de grote teen rechtgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven