Hallux rigidus

Wat is een hallux rigidus?

Een hallux rigidus is een stijve grote teen. Het is een aandoening die wordt veroorzaakt door slijtage van het gewricht aan de basis van de grote teen.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Hallux rigidus komt redelijk vaak voor. Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 5.000 mensen met een stijve grote teen te maken.

Bij wie?

De aandoening komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Soms komt de aandoening voor bij sporters bij wie de voeten overbelast worden of die een blessure aan de grote teen hebben opgelopen.

Oorzaak hallux rigidus

De oorzaak van de verstijving van het gewricht van de grote teen is gewrichtsslijtage. Gewrichtsslijtage wordt ook wel ‘artrose‘ genoemd. Door de slijtage van het gewricht ontstaan botwoekeringen aan de randen van het gewricht. Deze botwoekeringen belemmeren de soepele beweging van het gewricht.

Symptomen hallux rigidus

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Stijve grote teen: de grote teen kan moeilijk of helemaal niet gebogen en gestrekt worden in het gewricht aan de basis.
  • De basis van de grote teen kan pijnlijk en gezwollen zijn, maar dit hoeft niet.
hallux rigidus
zwelling aan de basis van de grote teen bij hallux rigidus

Op de afbeelding is duidelijk een zwelling aan de basis van de grote teen zichtbaar (bron: SurgicalNotes).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De huisarts zal op grond van de klachten en het lichamelijk onderzoek snel denken aan de diagnose ‘hallux rigidus’. De diagnose kan vervolgens worden bevestigd met behulp van een röntgenfoto van de teen.

hallux rigidus
röntgenfoto van de voet

Behandeling hallux rigidus

Behandeling is afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Wat kan ik zelf doen?

U kunt zelf proberen of schoenen met stevige ondersteuning de klachten verminderen.

Wat kan de professionele zorgverlener doen?

In eerste instantie zal vaak een podotherapeut worden ingeschakeld. Deze kan beoordelen of de klachten met behulp van een speciaal zooltje kunnen worden verholpen.

Als dat niet help kan worden overwogen om de teen te opereren. Er zijn twee verschillende operaties die bij een hallux rigidus kunnen worden uitgevoerd. Bij de eerste operatie worden botwoekeringen rond het teengewricht verwijderd. Hierdoor zal de beweeglijkheid van de teen toenemen. Bij de andere operatie wordt het gewricht vastgezet zodat de klachten afnemen.

Verwijderen botwoekeringen

Deze operatie wordt cheilectomie genoemd en duurt ongeveer een half uur. Nadeel van deze ingreep is dat het enkele maanden kan duren voordat het gewricht weer goed functioneert.

Vastzetten gewricht

Deze operatie wordt arthrodese genoemd, is iets uitgebreider dan de bovengenoemde ingreep en duurt ongeveer 1-2 uur. Omdat het gewricht wordt vastgezet zullen de pijnklachten na de operatie snel duidelijk verminderd zijn. Nadeel is dat de grote teen niet meer beweeglijk is zodat bijvoorbeeld geen schoenen met hoge hakken gedragen kunnen worden.

Beloop en prognose

Met de juiste behandeling kunnen de klachten vaak sterk worden verminderd.

De kans om de aandoening ook in de andere grote teen te krijgen is aanzienlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven