Bijgewerkt op 9 oktober 2017
Wat is een Haglundse exostose?
Een Haglundse exostose is een botuitsteeksel aan de achterkant van het hielbeen. Het is een goedaardige aandoening.
Andere namen die gebruikt worden zijn Haglund exostose, exostose van Haglund, syndroom van Haglund, Haglund-syndroom en Haglund-deformiteit. De aandoening is genoemd naar de Zweedse orthopedisch chirurg Patrick Haglund die de aandoening voor ’t eerste beschreef in 1928.
Oorzaak Haglundse exostose?
Een Haglundse exostose ontstaat door langdurige belasting of druk op de hiel. Dit geeft irritatie en ontsteking van de slijmbeurs van de hiel. Het lichaam reageert hierop door extra botweefsel aan te maken aan het hielbeen. De oorzaak van de druk is meestal een knellende schoen.
Wie krijgt het?
In principe kan iedereen een Haglundse exostose krijgen. Vaak gaat het om vrouwen in de leeftijdsgroep van 15-35 jaar die op strak zittende pumps lopen. Ook sporters die strak passende schoenen (of schaatsen) dragen krijgen er soms mee te maken. Mensen met een hoge voetboog krijgen eerder last van deze aandoening.
Hoe vaak komt het voor?
Haglundse exostose is een vaak voorkomende aandoening. Naar schatting komt het in Nederland elk jaar bij zo’n 5.000 mensen voor.
Wat zijn de symptomen?
Een Haglundse exostose kan de volgende klachten geven:
- Harde knobbel aan de achterkant van de hiel
- Pijn aan de achterkant van de hiel
- Rode verkleuring van de huid van de hiel
- Soms zwelling van de hiel
De klachten ontstaan of nemen toe bij het dragen van strakke schoenen. Daarom zijn de klachten vaak aan beide zijden (zowel linker als rechter voet) aanwezig. Vaak zijn er ook vooral ’s ochtends bij het opstaan klachten.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal zal de huisarts direct de knobbel aan de hiel herkennen als een Haglundse exostose. De diagnose kan bevestigd worden met een röntgenfoto van het hielbeen. Hierop is het botuitsteeksel meestal goed zichtbaar. Zie afbeelding hieronder.
Complicaties Haglundse exostose
Bij sommige mensen kan – vooral bij aanhoudende belasting door bijvoorbeeld strakke schoenen – de aandoening leiden tot irritatie of ontsteking van de achillespees of tot een slijmbeursontsteking (bursitis) bij de achillespees.
Behandeling Haglundse exostose
Om te beginnen moet de oorzaak worden weggenomen. Dat betekent geen knellende schoenen dragen. Als dit niet of onvoldoende helpt kan een operatie de klachten verminderen. Bij de operatie wordt het botuitsteeksel verwijderd.
Aanpassen schoenen
In de eerste plaats moet de oorzaak van de Haglundse exostose worden weggenomen. Dat betekent dat de schoenen vervangen worden door ruimere schoenen, of dat de schoenen aangepast worden. De schoenen kunnen worden aangepast door deze ter plekke van de klachten te verwijden.
Hielkussentjes
Om de druk op de hiel te verminderen kunnen hielkussentjes in de schoenen gedragen worden.
Pijnstillers
Tegen de pijn kunnen tijdelijk pijnstillers worden gebruikt. Meestal worden pijnstillers van het type NSAID voorgeschreven. Dat zijn middelen als ibuprofen, naprosyne, en diclofenac. Deze middelen moeten bij voorkeur niet langer dan twee weken gebruikt worden vanwege mogelijke bijwerkingen als beschadigingen van het maagslijmvlies en slecht werkende nieren.
Immobilisatie
In ernstige gevallen wordt wel eens besloten om de hele voet te immobiliseren door de voet in te gipsen.
Operatie Haglundse exostose
De operatie wordt alleen gedaan als andere maatregelen niet of onvoldoende helpen. De verdoving wordt meestal gedaan via een ruggenprik. De operatie wordt verricht door een orthopedisch chirurg. Voor deze operatie ligt de patiënt op de buik. De huid aan de achterkant van de hiel wordt geopend zodat het botuitsteeksel van het hielbeen zichtbaar is. Vervolgens wordt het botuitsteeksel weggefreesd waarna de wond gesloten wordt. De ingreep duurt ongeveer een half uur.
Na de operatie
Na de operatie wordt u tijdelijk in de verkoeverkamer neergelegd. De voet is goed ingepakt. Meestal is het mogelijk dezelfde dag nog naar huis te gaan. De eerste dagen na de operatie kan de voet nog niet goed belast worden. Daarom is het aan te raden krukken te gebruiken om u te verplaatsen. De hechtingen worden enkele weken later verwijderd. Soms wordt besloten om de voet gedurende enkele weken in te gipsen om belasting te voorkomen.
Engelse vertaling
Haglund’s deformity, Haglund’s syndrome
ICD10-code
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 25 juni 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 11 oktober 2016
Help koelen of rekoefeningen ook om de klachten te verminderen. Of zijn er andere tips of advies.