Grynfeltt-Lesshaft-hernia

Bijgewerkt op 18 mei 2023

Wat is een Grynfeltt-Lesshaft-hernia?

Een Grynfeltt-Lesshaft-hernia is een zeldzame aandoening waarbij een uitstulping (hernia) van de buikinhoud optreedt aan de zijkant van de onderrug.

De uitstulping ontstaat op een zwakke plek in de buikwand. Deze zwakke plek is de zogenaamde ‘superieure lumbale driehoek’. Dit gebied wordt begrensd door de onderste rib, de musculus quadratus lumborum en een van de schuine buikspieren (musculus obliquus internus abdominis).

De aandoening is genoemd naar twee artsen, Dr J Grynfeltt en Dr P Lesshaft, die de aandoening onafhankelijk van elkaar beschreven.

Wat is de oorzaak?

Vaak wordt geen onderliggende oorzaak gevonden. Soms is de buikwand ter plekke verzwakt door bijvoorbeeld een operatie of verwonding. Heel soms is er sprake van een lokale afwijking van de buikwand, bijvoorbeeld een buikwandabces.

Welke symptomen kunnen optreden?

Een Grynfeltt-Lesshaft hernia kan leiden tot:

Wat is de behandeling?

Een Grynfeltt-Lesshaft hernia wordt behandeld door een operatie. Hierbij wordt de hernia teruggeduwd (gereponeerd). Vervolgens wordt de buikwand dichtgemaakt, eventueel met een matje ter versteviging.

Engelse vertaling

Grynfeltt-Lesshaft hernia

Verder lezen / Referenties

  • J Grynfeltt, La Hernie Lombaire’, gepubliceerd in Montpellier Med., 16:329, 1866.
  • P Lesshaft, ‘Die Lumbalgegend’, gepubliceerd in Anat. Chirurgischer Hinsicht. Arch. f. Anat. u. Physiol. u. Wissensch., Med. Leipzig, 37:264, 1870.
  • DC Olthof, AAW van Geloven en ER Hendriks, ‘Een vrouw met een lumbale zwelling’, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 8 februari 2019.
Scroll naar boven