Groene nagel syndroom

Bijgewerkt op 2 oktober 2022

Wat is het groene nagel syndroom?

Het groene nagel syndroom is een infectie van het nagelbed met de Pseudomonas-bacterie die leidt tot groene verkleuring van de nagel. Daarnaast is ook vaak sprake van loslating van de nagel.

groene nagel bij Pseudomonas-infectie van de nagel
groene nagel door infectie met Pseudomonas

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is een infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Deze bacterie produceert een groene kleurstof, pyocyanine genaamd, die zich onder de nagel ophoopt. Dit veroorzaakt de groen doorschemerende nagel.

Risicofactoren voor het ontstaan van een Pseudomonasinfectie van de nagel zijn:

  • vinger (of teen) hebben veel contact met water
  • vaak wondjes aan de vinger (of teen)
  • chronische paronychia
  • loslating van de nagel
  • bestaande nagelziekte, zoals bijvoorbeeld bij aantasting van de nagels bij psoriasis

Welke symptomen geeft het?

Behalve groene, groenblauwe of groenbruine verkleuring van de nagel kan het groene nagel syndroom ook tot loslating van de nagel (onycholyse) leiden. Soms is er ook pijn aan de betreffende vinger of teen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak wordt een groene verkleuring van een vinger- of teennagel veroorzaakt door een infectie met de Pseudomonas-bacterie. Er zijn echter ook andere aandoeningen die een groene nagel kunnen veroorzaken. Dan kan de diagnose worden bevestigd door middel van een kweek van schraapsel van de nagel. Hierbij zal de Pseudomonas-bacterie worden aangetoond.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het vermijden van contact met water. Daarnaast zal het losgelaten deel van de nagel moeten worden verwijderd. Het blootgelegde nagelbed kan vervolgens worden behandeld met zalf of creme met ontsmettingsmiddel en/of een antibioticum. Soms zal het nodig zijn om antibiotica als tablet of capsule in te nemen. Een antibioticum dat meestal goed werkt tegen de Pseudmonas-bacterie is ciprofloxacine.

Synoniemen

Pseudomonasinfectie van de nagel, Pseudomonas-infectie van de nagel

Engelse vertaling

green nail syndrome

Verder lezen / Referenties

  • FM Plat en HJ Bovenschen, ‘Een vrouw met een groene teennagel‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in Beeld’ van het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde van 2009; 153: B250.
  • CRM Hetterschijt, MC Pasch, ‘Nagelafwijkingen in de dagelijkse praktijk‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Stand van zaken’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 16 september 2022; 166(37): pagina’s 8-17.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven