Groene nagel syndroom

Wat is het groene nagel syndroom?

Het groene nagel syndroom is een infectie van het nagelbed met de Pseudomonas-bacterie die leidt tot groene verkleuring van de nagel.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is een infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Deze bacterie produceert een groene kleurstof, pyocyanine genaamd, die zich onder de nagel ophoopt. Dit veroorzaakt de groen doorschemerende nagel.

Welke symptomen geeft het?

Behalve groene verkleuring van de nagel kan het groene nagel syndroom ook tot loslating van de nagel (onycholyse) en pijn aan de betreffende vinger of teen leiden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak wordt een groene verkleuring van een vinger- of teennagel veroorzaakt door een infectie met de Pseudomonas-bacterie. Er zijn echter ook andere aandoeningen die een groene nagel kunnen veroorzaken. Dan kan de diagnose worden bevestigd door middel van een kweek van schraapsel van de nagel. Hierbij zal de Pseudomonas-bacterie worden aangetoond.

Engelse vertaling

green nail syndrome

Verder lezen / Referenties

  • FM Plat en HJ Bovenschen, ‘Een vrouw met een groene teennagel‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in Beeld’ van het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde van 2009; 153: B250.

Plaats een reactie