Bijgewerkt op 2 juni 2024 door Simpto.nl
Wat is groeipijn?
Groeipijn is de meest voorkomende oorzaak van terugkerende pijn in de ledematen bij kinderen. Groeipijn kan bij kinderen in principe op elke leeftijd voorkomen, maar vooral bij kinderen in de leeftijd van 4-13 jaar. De aandoening komt iets vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
Wat is de oorzaak?
Inmiddels duidelijk dat het niet per se de groei is die de klachten veroorzaakt. Groeipijn blijkt namelijk niet vaker voor te komen tijdens perioden van snelle groei. Wat de oorzaak dan wel is is nog niet helemaal duidelijk. Er lijkt een verband te zijn tussen het optreden van groeipijn en lichamelijke inspanning en vermoeidheid. Misschien dat groeipijn daarom wordt veroorzaakt door hele kleine beschadigingen aan de spieren zoals die op kunnen treden bij lichamelijke inspanning. Een andere mogelijkheid is dat de spieren door inspanning iets zwellen en dan in de knel komen te zitten in de spierschede. Dit kan ook pijn geven. Waarom sommige kinderen wel en andere kinderen geen last hebben van groeipijn kan te maken hebben met de pijndrempel. Bij sommigen is de pijndrempel laag en zal pijn eerder gevoeld worden dan bij anderen.
Welke symptomen geeft het?
De volgende klachten kunnen voorkomen:
- diepe pijn:
- meestal in de kuiten, dijen, soms in de knieholten, liezen of armen
- meestal aan beide zijden
- niet altijd tegelijkertijd maar afwisselend
- meestal aan het eind van de dag, ‘s avonds of ‘s nachtsde
- pijn vermindert meestal na enkele minuten maar kan soms tot een paar uur voelbaar zijn
- vaak aan het eind van een dag met intensieve lichamelijke inspanning
- de pijn kan leiden tot slecht slapen
- soms zijn de kinderen wat geïrriteerd en chagrijnig
- soms kramp
- soms kippevel
- soms rusteloze benen
- soms hoofdpijn
- soms buikpijn
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het is niet mogelijk om met behulp van een bepaald onderzoek de diagnose ‘groeipijn’ te stellen. Vaak zal op grond van het verhaal al duidelijk zijn dat het om groeipijn gaat. Als dit niet meteen duidelijk is zal de arts proberen om andere (ernstiger) oorzaken van pijn in de ledematen uit te sluiten.
Wat is de behandeling?
Als de pijn dragelijk is, is geen behandeling nodig. Bij hevige pijn kunnen de volgende maatregelen helpen:
- lichte massage
- warme baden
- lokale warmte
- eventueel een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol
- spierstrekoefeningen
- leiden vaak tot verbetering doordat ze de bloeddoorstroming in de benen verbeteren; hierdoor krijgen de spieren meer zuurstof en worden afvalstoffen sneller afgevoerd; dit heeft een gunstig effect op de pijn
- voor het uitvoeren van spierstrekoefeningen moet, onder leiding van een van de ouders, ‘s morgens en ‘s avonds een programma worden afgewerkt.
Wat is het beloop?
De periode waarin de groeipijn optreedt duurt meestal enkele maanden tot een paar jaar. Gedurende deze periode kan de groeipijn soms weken of maanden wegblijven. De aandoening gaat vanzelf weer over.