Groeihormoondeficiëntie

Bijgewerkt op 9 september 2022

Wat is groeihormoondeficiëntie?

Groeihormoondeficiëntie is een tekort aan groeihormoon. Groeihormoon is een stofje dat door een klier in de hersenen, hypofyse genaamd, wordt uitgescheiden. Als de hypofyse om een of andere reden onvoldoende groeihormoon aanmaakt en uitscheidt kan een groeihormoon tekort ontstaan. Dit leidt bij kinderen tot een afname van de groeisnelheid. Dit is te zien als een afbuiging van de groeicurve.

Welke symptomen geeft het?

Kinderen met groeihormoondeficiëntie groeien minder snel dan normaal. Het valt op dat ze achter blijven bij hun leeftijdsgenootjes als het gaat om lengtegroei. Wanneer de lengtegroei wordt uitgezet op een groeicurve is een afbuiging zichtbaar.

Bij volwassenen met een groeihormoontekort kunnen de volgende klachten optreden:

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van groeihormoondeficiëntie op volwassen leeftijd is meestal een tumor van de hypofyse. De tumor drukt het gezonde weefsel weg waardoor de hypofyse niet of nauwelijks groeihormoon aanmaakt. Ook kan het zijn dat de hypofyse beschadigt raakt door een operatie of door bestraling bij mensen die een aandoening aan de hersenen hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het gehalte aan groeihormoon in het bloed kan worden gemeten. Dit is echter niet altijd betrouwbaar. Daarom wordt vaak het IGF-1 gehalte in het bloed bepaald. Ook kan een zogenaamde stimulatietest worden uitgevoerd. Hierbij wordt een stofje toegediend dat de hypofyse stimuleert om groeihormoon uit te scheiden, bijvoorbeeld GNRH, L-dopa arginine of clonidine. Bij gezonde mensen zal na toediening van het stofje de groeihormoon spiegel in het bloed duidelijk stijgen. Bij mensen met een groeihormoondeficiëntie gebeurt dat niet.

Wat is de behandeling?

Een tekort aan groeihormoon kan worden behandeld door groeihormoon als geneesmiddel (somatropine) toe te dienen. Het middel wordt toegediend als injectie in de spieren (intramusculair). Kijk voor meer informatie op de webpagina over somatropine (Genotropin).

Beloop

Mensen met een tekort aan groeihormoon hebben een verhoogd risico voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Dit komt doordat de hartspier minder krachtig is in vergelijking met gezonde mensen. Behandeling met groeihormoon heeft een gunstig effect op het hart en het vermogen van het lichaam om zuurstof op te nemen. Hetzelfde geldt voor het cholesterolgehalte. Dat is namelijk verhoogd bij mensen met groeihormoontekort, maar gaat omlaag bij behandeling met groeihormoon.

Synoniemen

groeihormoon deficiëntie, groeihormoontekort, tekort aan groeihormoon, gh-tekort, gh-deficiëntie

Engelse vertaling

growth hormone deficiency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven