Bijgewerkt op 6 januari 2020
Wat is griep?
Griep is een zéér veel voorkomende infectieziekte die wordt veroorzaakt door het griepvirus. Griep komt meestal voor in de periode december tot mei en duurt gemiddeld zo’n vier dagen. Griep is een zeer besmettelijke ziekte zodat vaak veel mensen tegelijk ziek zijn. Als zo’n griepgolf meer dan vijf op de duizend mensen treft spreekt men van een epidemie.
De medische term voor griep is ‘influenza’.
Welke symptomen geeft het?
De volgende klachten kunnen voorkomen:
- Verstopte neus en loopneus
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Rillingen
- Algemeen ziekzijn
- Soms droge keel en droge hoest
- Koorts
- Roodheid van de ogen
- Abrupt begin
- Gevoel van een gezwollen gezicht
- Lichtschuwheid
- Rood doorlopen ogen
- Spierpijn
- Hartklachten kunnen ook optreden
Wat is de oorzaak?
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het griepvirus wordt verspreid door geïnfecteerde speekseldruppeltjes. De ontvanger ademt deze druppeltjes in en wordt zo besmet met het griepvirus. Een patiënt met griep is besmettelijk vanaf een dag voor dat de klachten zich manifesteren tot zo’n drie tot zeven dagen daarna.
Nadat het griepvirus de luchtwegen is binnengedrongen worden cellen binnengedrongen. Vervolgens gaat het virus zich in de cellen vermenigvuldigen waarna de nieuwe virussen zich verder kunnen uitbreiden in de luchtwegen. Hierbij worden ook de trilharen van de luchtwegen aangetast zodat reiniging van de luchtwegen gestoord raakt.
Hoe verder de virusinfectie zich uitbreidt in de luchtwegen hoe groter de kans dat de infectie zich uitbreidt naar andere organen, zoals de lever of het hart. Ook bestaat de kans dat, door de aantasting van de trilharen, bacterien de kans krijgen om de luchtwegen aan te tasten. Zo kan dan, naast de virusinfectie, tevens een bacteriele infectie ontstaan.
Wat is het beloop?
Meestal duurt griep zo’n vier dagen en meestal is het beloop goedaardig en zal spontaan genezing plaatsvinden. Soms echter kunnen zich complicaties voordoen zoals hoge koorts met een koortsdelier, uitbreiding van de infectie naar de bovenste luchtwegen waardoor bronchitis kan ontstaan of zelfs een longontsteking. In een enkel geval kan een ontsteking van de hartspier ontstaan of bij kinderen het syndroom van Reye.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal zal de arts de diagnose vermoeden op grond van de klachten van de patiënt. De arts kan bij lichamelijk onderzoek roodheid van de keel en de ogen aantreffen. Bloedonderzoek laat een verhoogde bloedbezinking zien en een laag ijzergehalte.
Preventie van griep
Griep kan bij een aantal mensen worden voorkomen door middel van inenting (griepvaccinatie). Er is echter veel discussie over de werkzaamheid van de verschillende griepvaccins.