Granulomateuze mastitis

Bijgewerkt op 20 juli 2021

Wat is granulomateuze mastitis?

Granulomateuze mastitis is een zeldzame aandoening die leidt tot ontsteking van de borst met ophoping van ontstekingscellen (granulomen).

Hoe vaak komt ’t voor?

Granulomateuze mastitis is een zeldzame aandoening. Jaarlijks wordt deze aandoening in Nederland bij naar schatting zo’n 100-150 vrouwen vastgesteld. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen die al kinderen hebben gebaard. Ook lijkt de aandoening vaker voor te komen bij vrouwen uit landen als Marokko, Iran, Irak en India.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van granulomateuze mastitis is niet goed bekend. Daarom wordt de aandoening ook wel ‘idiopathische granulomateuze mastitis’ genoemd. Volgens sommige onderzoekers wordt de aandoening veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie. Er zijn verschillende meningen over waartegen de overgevoeligheidsreactie zich zou richten. Volgens sommigen zou het gaan om een overgevoeligheidsreactie tegen een bepaald soort bacteriën, namelijk corynebacteriën. Deze worden namelijk vaak gekweekt uit materiaal dat wordt afgenomen uit huidafwijkingen bij vrouwen met granulomateuze mastitis.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • zwelling in de borst
    • vaak pijnlijke zwelling van de borst
  • intrekkingen in de borst
  • rode of paarsrode plek op de borst
  • verharde huid van de borst

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat de aandoening zo zeldzaam is zal de arts vaak in eerste instantie denken aan een andere ziekte, bijvoorbeeld borstkanker. De ontsteking wordt vermoed op grond van de afwijkingen aan de borst, de bevindingen bij beeldvormend onderzoek, en door andere oorzaken van de klachten uit te sluiten.

Echoscopie van de borst laat meestal afwijkingen zien die passen bij ontstoken borstweefsel (mastitis). Om de diagnose te bevestigen is een biopsie van de borst nodig. Daarin zijn ophopingen van ontstekingscellen (granulomen) zichtbaar. Vocht dat uit een eventuele wond wordt gehaald of weefselvocht van de biopsie wordt vaak onderzocht op de aanwezigheid van Mycobacteriën om vast te stellen of er sprake is van tuberculose. Deze diagnose kan worden uitgesloten als geen Mycobacteriën worden aangetoond.

Wat is de behandeling?

Er is geen standaardbehandeling voor granulomateuze mastitis. Sommige artsen behandelen door de afwijkingen middels een operatie te verwijderen. Daarbij worden ook vaak corticosteroïden voorgeschreven. Een alternatieve behandeling is die met antibiotica, vooral als in kweken van wondvocht corynebacteriën zijn aangetroffen. In dat geval wordt vaak doxycycline voorgeschreven.

Engelse vertaling

granulomatous mastitis

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven