Granuloma pyogenicum

Bijgewerkt op 13 november 2021 door Simpto.nl

Wat is een granuloma pyogenicum?

Een granuloma pyogenicum is een goedaardig gezwelletje van huid of slijmvliezen. Het gezwelletje bestaat uit bloedvaatjes die ongeremd groeien. Waarom dit gebeurt is niet duidelijk. Andere namen voor deze aandoening zijn granuloma teleangiectaticum en pyogeen granuloom.

granuloma pyogenicum
granuloma pyogenicum

Welke symptomen geeft het?

Er is sprake van een snel bloedend bultje. Pyogene granulomen kunnen in principe overal op de huid en slijmvliezen voorkomen. De meest voorkomende plaatsen zijn lippen, hoofdhuid, gezicht, handpalm, vingertoppen, tong, tenen en het mondslijmvlies. Een granuloma pyogenicum van het neusslijmvlies leidt tot een verstopte neus. De afwijking ontstaat vaak – maar niet altijd – op de plek waar een wondje of een beschadiging van huid of slijmvliezen heeft plaatsgevonden.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het verwijderen van het gezwelletje middels een operatie. In dit geval gaat het om een kleine chirurgische ingreep die – afhankelijk van de plek van het gezwel – meestal 10-20 minuten duurt.

Na verwijdering wordt het gezwelletje onderzocht door een patholoog-anatoom om vast te stellen of het kwaadaardig of goedaardig is.

Synoniemen

granuloma teleangiectaticum, pyogeen granuloom

Engelse term

pyogenic granuloma

ICD-10 code

L98.0


Verder lezen / Referenties

  • M Hol & D Kamalski, ‘Kraamvrouw met bloedende zwelling in de neus’, gepubliceerd in de rubriek ‘Gezien’ van Medisch Contact van 11 november 2021; 45: pagina 22-23.

Plaats een reactie