Granuloma inguinale

Bijgewerkt op 11 augustus 2021

Wat is granuloma inguinale?

Granuloma inguïnale is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door infectie met een bacterie. De aandoening leidt tot zweertjes op de geslachtsdelen. Een andere naam voor deze aandoening is donovanosis.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Granuloma inguinale is in Nederland een zeldzame ziekte. Jaarlijks wordt de aandoening gemiddeld slechts enkele malen vastgesteld. In bepaalde landen in Zuidoost Azie, Afrika en Zuid-Amerika komt de aandoening regelmatig voor. De meeste mensen met granuloma inguinale zijn 20-40 jaar oud. De aandoening komt relatief vaak voor bij homosexuele mannen.

Wat is de oorzaak?

Granuloma inguïnale wordt veroorzaakt door een bacterie die meestal via geslachtsverkeer wordt overgedragen. Het gaat om de bacterie Klebsiella granulomatis. Deze bacterie werd vroeger Calymmatobacterium granulomatis of Donovania granulomatis genoemd.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten en afwijkingen kunnen voorkomen:

  • pijnloze bultjes op of rond het geslachtsorgaan
  • de bultjes ontwikkelen zich tot zweren
  • de zweren kunnen een bloedend oppervlak hebben

In tegenstelling tot de meeste andere SOA’s kan de tijd tussen besmetting en het moment van het ontstaan van de klachten – de zogenaamde incubatietijd – meerdere weken tot maanden duren.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Granuloma inguinale kan worden vastgesteld door de aanwezigheid van de Klebsiella granulomatis-bacterie aan te tonen. Dit gebeurt door wat weefsel van de rand van een wondje te schrapen en dit met een speciale kleuring onder de microscoop te bekijken. De bacterien zijn zichtbaar als zogenaamde ‘Donovan bodies’ in macrofagen.

Engelse vertaling

granuloma inguinale, donovanosis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven