Granuloma annulare

Wat is granuloma annulare?

Granuloma annulare is een goedaardige huidaandoening met huidkleurige of rode plekjes en/of bultjes. De huidafwijkingen kunnen ontstaan op een plek waar eerder een andere huidafwijking heeft gezeten. Vaak zitten de huidafwijkingen op de handen en/of voeten, maar ze kunnen in principe overal zitten. De huidafwijkingen zijn vaak ringvormig gerangschikt. De medische naam hiervoor is ‘annulaire rangschikking’. Vandaar de naam granuloma annulare.

Wat is de oorzaak?

Het is niet goed bekend waardoor granuloma annulare ontstaat. Wel lijkt er een verband te bestaan met bepaalde andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld schildklierziekten en suikerziekte (diabetes mellitus).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan op grond van de huidafwijkingen vermoeden dat het gaat om granuloma annulare. De diagnose kan worden bevestigd met een huidbiopsie. Hierbij wordt een stukje huid verwijderd uit een huidafwijking. Dit stukje huid – het biopt genaamd – wordt vervolgens door een patholoog anatoom onder de microscoop bekeken. Hierbij zijn zogenaamde granulomen zichtbaar. Dat zijn ophopingen van ontstekingscellen.

Wat is het beloop?

Granuloma annulare gaat meestal binnen 3 maanden tot maximaal 3 jaar vanzelf over.

Engelse vertaling

granuloma annulare

Verder lezen / Referenties

  • R Rademaker, E van Dalen, PM Ossenkoppele, GJ Knuiman en SM Kemme, ‘Granuloma annulare na herpes zoster‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 19 maart 2021; 165 (11): pagina’s 34-37.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven