Golferselleboog

Bijgewerkt op 7 mei 2024

Wat is een golferselleboog?

Een golferselleboog is een vaak voorkomende aandoening waarbij de pees aan de binnenkant van de elleboog geïrriteerd raakt. De irritatie ontstaat door overbelasting van de arm. Ondanks de naam komt de aandoening niet alleen bij golfers voor.

Andere namen voor deze aandoening zijn golfer’s elleboog, golfelleboog, golfersarm en golfer arm. De medische naam voor golferselleboog is epicondylitis medialis.

Wat is de oorzaak?

Een golferselleboog wordt veroorzaakt door overbelasting van de pees aan de binnenkant van de elleboog. Deze pees zit vast aan een botuitsteeksel van het bovenarmbeen (humerus). Dit botuitsteeksel wordt de mediale epicondyl genoemd. Door overbelasting raakt de pees ter hoogte van deze mediale epicondyl geïrriteerd.

Overbelasting van de pees aan de binnenkant van de elleboog kan ontstaan door bijvoorbeeld het veelvuldig tillen van zware lasten. Hierdoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan in de pees.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • pijn aan de binnenkant van de elleboog
    • soms uitstralend naar de onderarm, pols, en eventueel hand
    • is vooral aanwezig tijdens activiteit die de overbelasting heeft veroorzaakt
    • bij druk op het botuitsteeksel waar de geirriteerde pees aanhecht
  • soms ook stijfheid van het ellebooggewricht

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose vaak al vermoeden op grond van de klachten. Soms wordt aanvullend onderzoek gedaan om de diagnose te bevestigen en andere oorzaken voor de klachten uit te sluiten.

Wat is de behandeling?

Golferselleboog kan genezen met rust. Soms worden geneesmiddelen voorgeschreven tegen de pijn en ontsteking. Heel soms is een operatie nodig.

Synoniemen

golfer’s elleboog, epicondylitis medialis, mediale epicondylitis, golfarm, golf arm, golfersarm, golfers arm, golf elleboog, golfelleboog


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) mensen met een golferselleboog (epicondylitis medialis). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven