Behandeling goedaardige prostaatvergroting

Goedaardige prostaatvergroting wordt behandeld door een uroloog. Dat is een medisch specialist die gespecialiseerd is in de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van de urinewegen.

Verschillende behandelingen zijn beschikbaar voor een vergrote prostaat, waaronder geneesmiddelen, minimaal invasieve ingrepen, laserbehandeling, embolisatie en een operatie. De keuze van de behandeling is van verschillende zaken afhankelijk. Factoren die een rol spelen zijn:

  • de grootte van de prostaat
  • de mate waarin de vergrote prostaat klachten geeft
  • gezondheidstoestand van de patient
  • leeftijd van de patient

In het geval dat de klachten minimaal zijn kan worden afgewacht. Soms worden de klachten vanzelf minder.

Geneesmiddelen

Medicijnen worden vaak voorgeschreven bij mannen met plasklachten door een vergrote prostaat. Er zijn twee hoofdgroepen van geneesmiddelen die worden toegepast, namelijk alfa-blokkers en 5-alfa-reductaseremmers.

Alfa-blokkers

Alfa-blokkers zijn geneesmiddelen die de spiervezels in de blaashals en de prostaat doen ontspannen. De doorgang door de blaashals en prostaat wordt daardoor ruimer. Zo kan de urine makkelijker passeren. Voorbeelden van alfa-blokkers zijn alfuzosine, doxazosine, tamsulosine en silodosine. Deze middelen werken vaak snel als de prostaat nog relatief klein is. Bijwerkingen van alfa-blokkers zijn onder andere duizeligheid en het ontbreken van een zaadlozing bij klaarkomen. Dit laatste wordt retrograde ejaculatie genoemd.

5-Alfa reductaseremmers

Voorbeelden van 5-alfa-reductaseremmers zijn dutasteride (merknaam: Avodart) en finasteride (merknaam: Proscar). Deze middelen remmen de omzetting van het mannelijk geslachtshormoon testosteron in dihydrotestosteron. Dit laatste stofje is verantwoordelijk voor de groei van de prostaat. Door omzetting naar dihydrotestosteron te voorkomen wordt de groei van de prostaat tegengegaan. Ze worden daarom vooral gebruikt bij mannen bij wie de prostaat al flink vergroot is. Het duurt enige tijd voordat deze middelen werkzaam zijn. Bij gebruik van deze middelen kan ook retrograde ejaculatie optreden.

Tadalafil

Uit onderzoek is gebleken dat het middel tadalafil (merknaam: Cialis), dat meestal gebruikt wordt voor de behandeling van erectiestoornis, ook kan worden gebruikt voor de behandeling van prostaatvergroting.

Minimaal invasieve behandeling

Bij minimaal invasieve behandeling wordt weefsel van de vergrote prostaat verwijderd zonder dat daar een operatie voor gedaan hoeft te worden. Deze vorm van behandeling wordt gedaan als medicijnen niet of onvoldoende werken.

Welke minimaal invasieve behandelingen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende minimaal invasieve behandelingen:

  • Transurethrale resectie van de prostaat (TURP) – Een slangetje met daarin een camera wordt opgevoerd via de penis. Via het slangetje wordt door de uroloog stukjes prostaat afgeschraapt en via de penis verwijderd. Dit geeft direct een verbetering van de plasstraal. Na de behandeling wordt vaak kortdurend een urinekatheter ingebracht om urine uit de blaas af te laten vloeien. Deze ingreep wordt gedaan bij een flink vergrote prostaat.
  • Transurethrale incisie van de prostaat (TUIP) – Ook hier wordt een slangetje met camera opgevoerd via de penis. In plaats van prostaatweefsel weg te schrapen worden slechts enkele sneetjes aangebracht in de prostaat. Ook dit geeft een verbetering van de urinestraal. Deze ingreep wordt gedaan wanneer de prostaat niet al te veel vergroot is maar er wel plasklachten zijn.
  • Transurethrale microgold-thermotherapie (TUMT) – Hierbij wordt een slangetje met een elektrode via de plasbuis door de penis geleid tot in het gebied van de prostaat. Op deze manier kan met warmte-energie de binnenkant van de prostaat worden afgebroken. Hierdoor krijgt de urine meer ruimte om de prostaat te passeren. Het kan enige tijd duren voordat de klachten na deze ingreep verminderen.
  • Transurethrale naaldablatie (TUNA) – Een slangetje met daarin een camera (scoop) wordt via de plasbuis opgevoerd richting de prostaat. Via het slangetje kunnen naaldjes in de prostaat worden geplaatst. Door radiogolven door de naaldjes te leiden worden deze heet. Door de hitte wordt weefsel van de vergrote prostaat afgebroken waardoor de urinestraal meer ruimte krijgt om te passeren. Deze behandeling is tegenwoordig veelal vervangen door de bovenstaande minimaal invasieve behandelingen.

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

Bijwerkingen en complicaties van deze behandeling zijn onder andere het terugvloeien van zaadvloeistof tijdens klaarkomen (retrograde ejaculatie), urineweginfectie, bloedverlies uit de penis, moeite met het krijgen van een erectie en/of moeite om de plas op te houden (urine-incontinentie).

Laserbehandeling

Het is ook mogelijk om met een laser prostaatweefsel te verwijderen. Dit wordt vooral gedaan bij mannen die vanwege het gebruik van bloedverdunnende medicijnen geen van de bovenstaande ingrepen kunnen ondergaan. Er zijn verschillende vormen van lasertherapie voor een vergrote prostaat:

  • Fotoselectieve vaporisatie van de prostaat (PVP) – Hiermee wordt overtollig prostaatweefsel verdampt.
  • Holmium laserablatie van de prostaat (HoLAP) – Bij deze behandeling wordt met behulp van een laser overtollig prostaatweefsel weggesneden. Het weggesneden weefsel kan door een patholoog worden onderzocht op de eventuele aanwezigheid van kankercellen.
  • Prostatic urethral lift (PUL) – Bij deze ingreep worden de zijkanten van de prostaat weggedrukt zodat de urine beter kan doorstromen. Bij deze behandeling is het risico op het ontstaan van erectieproblemen of retrograde ejaculatie klein.

Embolisatie

Bij deze ingreep wordt een bloedvat dat de prostaat van bloed voorziet afgesloten. Hierdoor zal de prostaat in omvang afnemen. Dit is een behandeling die meestal wordt gedaan in onderzoeksverband.

Operatie via de buik

Hier gaat het om een echte operatie waarbij delen van de prostaat via een snee in de onderbuik worden verwijderd. De behandeling wordt voornamelijk toegepast in geval van een zeer sterk vergrote prostaat. Voor deze ingreep is een kortdurende opname in het ziekenhuis nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven