Bijgewerkt op 10 februari 2022
Wat is een glomustumor?
Een glomustumor is een goedaardig gezwel van de spiercellen in zogenaamde glomuslichaampjes. Dat zijn kleine structuurtjes die voorkomen in de wanden van bloedvaten (slagaders). Glomuslichaampjes spelen een rol bij het regelen van de temperatuur van de huid. Glomustumoren komen vooral voor aan de vingers en de tenen. Ze zijn zeldzaam. Jaarlijks wordt de aandoening bij naar schatting 100-200 mensen in Nederland vastgesteld.
Welke symptomen geeft het?
Glomustumoren geven vaak heftige pijnklachten ter plekke van het gezwel. De pijn is vaak zo heftig dat deze niet of nauwelijks reageert op behandeling met pijnstillers. Verder wordt de pijn erger door aanraking of druk, en vaak ook door blootstekking aan kou. Als een glomustumor onder de nagel zit is vaan een rood of blauwpaars doorschemerende afwijking zichtbaar.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden gesteld op grond van de klachten, lichamelijk onderzoek, beeldvormend onderzoek en pathologisch onderzoek.
Lichamelijk onderzoek
Het gezwel is vaak zichtbaar als een kleine afwijking (maximaal 1 cm in doorsnede). De afwijking is vaak onder de nagel gelegen en schemert dan blauwpaars door. Drukken op de afwijking is zeer pijnlijk.
Beeldvormend onderzoek
Soms zijn op een röntgenfoto afwijkingen zichtbaar aan het onderliggende bot (vingerkootje of teenkootje).
Pathologisch onderzoek
De diagnose kan worden bevestigd met behulp van pathologisch onderzoek. Hierbij wordt onder verdoving een stukje weefsel uit de afwijking verwijderd. Dit wordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop onderzocht. Daarbij blijkt dat het gezwel ontstaat uit gladde spiercelletjes van een glomuslichaampje. Vaak wordt de diagnose pas bevestigd als het gehele gezwel al is verwijderd.
Wat is de behandeling?
Glomustumoren worden middels een operatie verwijderd.
Verder lezen / Referenties
- A Ragamin, J Krom, A Vossen en L Plusjé, ‘Hevige pijn aan de teen‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 17 september 2020; 38: pagina 21.