Globusgevoel

Bijgewerkt op 18 mei 2021

Wat is een globusgevoel?

Met ‘globusgevoel’ wordt bedoeld het gevoel dat er iets in de keel zit terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

Hoe vaak komt het voor?

Globusgevoel komt vaak voor. Naar schatting krijgen jaarlijks zo’n 10.000 mensen in Nederland ermee te maken.

Bij wie?

Globusgevoel kan in principe bij iedereen voorkomen. In de praktijk komt het vooral voor bij jongvolwassenen en iets vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

Er is niet één duidelijke oorzaak aan te geven voor het globusgevoel. De aandoening kan ontstaan onder invloed van psychische of emotionele stress, maar bijvoorbeeld ook bij aanhoudende irritatie van de keel. Dat kan ontstaan door verkeerd stemgebruik, aanhoudend kuchen of schrapen van de keel, of door refluxziekte (opgeven van maagzuur vanuit de maag naar de slokdarm en soms de keel).

Welke symptomen geeft het?

De belangrijkste klacht is het gevoel alsof er iets in de keel zit. Daarnaast kunnen bij sommige mensen ook andere klachten optreden, zoals bijvoorbeeld keelpijn, heesheid, en moeite met slikken. Door dit laatste kunnen in sommige gevallen mensen zelfs minder gaan eten en afvallen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal de diagnose stellen op grond van de klachten en door andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Er zijn verschillende andere aandoeningen die het gevoel kunnen geven dat er iets in de keel zit. Daarbij zitten zowel goedaardige als kwaadaardige aandoeningen. De arts zal daarom altijd in de keel kijken of zelfs een keelspiegeling (laryngoscopie) doen om te kunnen beoordelen of er afwijkingen zichtbaar zijn.

Wat is de behandeling?

Behandeling kan in eerste instantie bestaan uit het wegnemen van emotionele of psychische spanning, of andere onderliggende oorzaken. Als dat niet helpt kan de huisarts besluiten om antidepressiva voor te schrijven of eventueel te verwijzen naar een psycholoog of psychiater.

Beloop en prognose

Tekst volgt

Engelse term

globus sensation, globus pharyngis

ICD-10 code

F45.8

Synoniemen

globus, globusklachten, globusgevoel, globus gevoel, globus syndroom, globussyndroom, globus hystericus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven