Bijgewerkt op 30 oktober 2021
Wat is glasvochttroebeling?
Glasvochttroebeling is een veel voorkomend verschijnsel waarbij bepaalde deeltjes in het glasvocht van het oog voorkomen. Dit leidt tot het zien van figuren (streepjes, sliertjes etc.) die vertraagd meebewegen met de bewegingen van het oog. Omdat glasvochttroebelingen bij heel veel mensen voorkomen wordt het niet gezien als een afwijking maar als een normaal verschijnsel. De medische term voor troebeling van het glasvocht is ‘myodesopsie’ of ‘myiodesopsie’.
De bewegende deeltjes die gezien worden bij troebeling van het glasvocht worden ‘mouches volantes’ genoemd. Hierboven een animatie van dergelijke ‘mouches volantes’ (bron: http://www.wikilinks.fr/corps-flottants).
Hoe vaak komt ’t voor?
Glasvochttroebelingen komen zeer vaak voor. Exacte cijfers zijn niet beken, maar bijna iedereen herkent waarschijnlijk wel het fenomeen van het zien van vage sliertjes of streepjes die vertraagd met de oogbewegingen meebewegen.
Bij sommige mensen zijn de glasvochttroebelingen zo uitgebreid dat het daadwerkelijk tot een afname van het gezichtsvermogen leidt. In dat geval wordt wel gesproken van ‘degenerative vitreous syndrome’ (degeneratief glasvochtsyndroom).
Bij wie komt ’t voor?
Glasvochttroebelingen kunnen bij iedereen voorkomen. Ze komen vaker voor bij mensen die bijziend zijn, bij toenemende leeftijd en bij mensen met suikerziekte.
Oorzaak glasvochttroebeling
Glasvochttroebelingen worden veroorzaakt door eiwitstructuren of cellen die in het glasvocht rondzweven. De kans hierop is verhoogd bij mensen met suikerziekte (diabetes), bij verwondingen aan het oog die leiden tot glasvochtbloeding, ontstekingen in het oog, en bij loslating van het glasvocht van het netvlies.
Symptomen glasvochttroebeling
Glasvochttroebelingen gaan gepaard met het zien van sliertjes, streepjes of puntjes die vertraagd meebewegen met de bewegingen van het oog.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan in principe op basis van de verschijnselen worden gesteld. De oogarts zal met een oogspiegel in het oog kijken om te beoordelen of er bepaalde afwijkingen zijn die de troebeling van het glasvocht veroorzaken (zie onder ‘oorzaak glasvochttroebeling’).
Behandeling glasvochttroebeling
In de meeste gevallen hoeft glasvochttroebeling niet behandeld te worden. Als de troebeling van het glasvocht hinderlijke klachten geeft kan chirurgische verwijdering van het glasvocht worden overwogen. Deze operatie heeft ‘vitrectomie‘ en wordt uitgevoerd door een oogarts.
Beloop & prognose
De troebelingen in het glasvocht zullen – zonder behandeling – langere tijd aanwezig blijven.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 16 januari 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2016