Giardiasis

Bijgewerkt op 27 juli 2023

Wat is giardiasis?

Giardiasis is een infectie van de dunne darm door de parasiet Giardia lamblia. Giardia lamblia is een ééncellig diertje. Je kunt besmet raken door contact met iemand die de parasiet bij zich draagt of door inname van verontreinigd water.

Doordat de Giardia-parasiet zich sterk vermenigvuldigt in de darm kan een groot deel van het darmoppervlak bedekt raken. Dit kan problemen veroorzaken met de opname van voedingsstoffen vanuit de darm in het bloed.

Giardiasis komt ook regelmatig voor bij dieren.

Deze webpagina gaat over oorzaak, symptomen, diagnostiek en behandeling van giardiasis.

Welke symptomen geeft het?

Niet iedereen die een infectie met de Giardia-parasiet oploopt krijgt er klachten van. Als dat wel gebeurt kunnen de volgende klachten optreden:

Mensen die geen klachten krijgen van een infectie met Giardia worden wel ‘asymptomatische dragers’ genoemd. Zij dragen de parasiet bij zich, hebben er zelf geen klachten van, maar kunnen wel anderen besmetten.

Hoe vaak komt het voor?

Giardiasis is een redelijk vaak voorkomende infectie. Jaarlijks lopen in Nederland naar schatting 8.000-9.000 mensen een infectie met de Giardia-parasiet op.

Wie krijgt het?

De Giardia-parasiet wordt door besmette mensen en dieren uitgescheiden in de ontlasting. Je kunt giardiasis oplopen door inname van verontreinigd voedsel of water of door contact met iemand die de parasiet bij zich draagt. De tijd tussen het besmet raken en het ontstaan van klachten is meestal 1-2 weken.

De kans op het oplopen van giardiasis is iets verhoogd bij mannen die seks hebben met mannen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door de parasiet aan te tonen in de ontlasting. Nadeel van dit onderzoek is dat het niet altijd lukt om de parasiet aan te tonen. Om de kans op het vinden van de parasiet in de ontlasting te vergroten kan dit onderzoek enkele malen herhaald worden.

Op de afbeelding hieronder is te zien hoe Giardia lamblia eruit ziet onder de microscoop. De Giardia-parasiet is zichtbaar als ovale gele cysten. De kleine doorzichtige staafjes zijn bacteriën die zich in de ontlasting bevinden.

giardiasis - Giardia lamblia onder de microscoop

Een ander onderzoek dat kan helpen bij het stellen van de diagnose is het aantonen van antistoffen tegen Giardia in het bloed. Mensen die geïnfecteerd raken met de Giardia-parasiet zullen antistoffen ertegen aanmaken. Deze zijn aantoon baar in het bloed. Het nadeel van dit onderzoek is echter dat het geen onderscheid kan maken tussen een infectie die in het verleden is opgelopen en een infectie die op dat moment klachten geeft.

Wat is de behandeling?

Giardiasis kan worden behandeld met metronidazol.

Voorkomen (preventie) van giardiasis

Om giardiasis te voorkomen kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

  • handen regelmatig goed wassen, vooral na bezoek aan het toilet;
  • vermijden van het eten van potentieel verontreinigd voedsel en het drinken van ongezuiverd water;
  • wanneer toch ongezuiverd water wordt gedronken dient dit gedurende minimaal één minuut gekookt te worden; dit zal de parasiet onschadelijk maken.

Beloop en prognose

Als giardiasis goed wordt behandeld zal de ziekte over het algemeen geen blijvende klachten geven. Als niet wordt behandeld zal de ziekte bij mensen met een goed werkend afweersysteem meestal vanzelf overgaan. Een aantal mensen zullen echter klachten blijven houden. Bij hen wordt de ziekte chronisch. Zij blijven vaak last houden van diarree, stinkende vettige ontlasting en/of gewichtsverlies. De kans hierop is verhoogd bij mensen met een verminderde weerstand.

Als mensen na een infectie met de Giardia-parasiet klachten blijven houden kan dat ook veroorzaakt worden door lactose-intolerantie. Een dergelijke lactose-intolerantie komt namelijk regelmatig voor na een infectie met de Giardia-parasiet.

Engelse vertaling

Giardia infection, giardiasis, beaver fever

ICD10-code

A07.1

Synoniemen

infectie van de dunne darm door Giardia lamblia, giardiase, giardia-infectie, infectie met giardia lamblia, giardia lamblia, giardia lamblia infectie


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met giardiasis.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven