Gewrichtsontsteking

Bijgewerkt op 26 september 2023

Wat is gewrichtsontsteking?

Gewrichtontsteking is een vaak voorkomende aandoening waarbij de binnenkant van een gewricht ontstoken is. De medische naam voor gewrichtsontsteking is artritis.

Welke vormen zijn er?

De meest voorkomende vormen van gewrichtsontsteking staan hieronder genoemd.

Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die het immuunsysteem ertoe aanzet gezonde gewrichten aan te vallen, wat leidt tot ontsteking en schade. Deze chronische aandoening treft vaak de handen, polsen en voeten, maar kan ook andere gewrichten aantasten. Mensen met RA kunnen symptomen ervaren zoals gewrichtspijn, zwelling, stijfheid en vermoeidheid.

De oorzaken van RA zijn nog niet volledig begrepen, maar genetische aanleg, omgevingsfactoren en hormonale invloeden worden verondersteld bij te dragen aan de ontwikkeling van de ziekte. Vroege diagnose en behandeling zijn essentieel om verdere gewrichtsschade te voorkomen. Medicatie, fysiotherapie en levensstijlaanpassingen worden vaak gebruikt om de symptomen te beheersen en de progressie van de ziekte te vertragen.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over reumatoïde artritis.

Infectieuze artritis

Bij deze aandoening wordt de gewrichtsontsteking veroorzaakt door infectie met een ziekteverwekker, meestal een bacterie. Ontsteking van een gewricht door infectie met een bacterie wordt ook wel septische artritis genoemd.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over septische artritis.

Jicht

Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door een ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten. Deze kristallen kunnen intense ontsteking en pijn veroorzaken, meestal in de grote teen, maar ook in andere gewrichten zoals de enkels, knieën, polsen en vingers.

Urinezuur is een normaal bijproduct van de afbraak van purines in ons lichaam, maar bij sommige mensen hoopt het zich op tot abnormale niveaus, wat leidt tot de vorming van kristallen. Factoren zoals dieet, alcoholgebruik, genetica en obesitas kunnen het risico op het ontwikkelen van jicht vergroten.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over jicht.

Juveniele idiopathische artritis (JIA)

Juveniele idiopathische artritis is een vorm van artritis die kinderen en jongeren onder de 16 jaar treft. Het wordt gekenmerkt door gewrichtsontsteking en kan van invloed zijn op de gewrichten van knieën, polsen, enkels, ellebogen en meer.

De exacte oorzaak van JIA is onbekend, maar het wordt verondersteld dat genetische en omgevingsfactoren een rol spelen. Symptomen kunnen variëren, afhankelijk van het subtype van JIA, maar kunnen onder andere pijn, zwelling, stijfheid en koorts omvatten.

De behandeling van JIA is gericht op het verminderen van ontstekingen, het handhaven van gewrichtsbeweeglijkheid en het voorkomen van complicaties die kunnen optreden bij een vroegtijdige diagnose. Fysiotherapie, medicijnen en soms chirurgie kunnen allemaal worden gebruikt om het welzijn van kinderen met JIA te verbeteren.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over juveniele idiopathische artritis.

Psoriatische artritis

Psoriatische artritis is een aandoening die voorkomt bij sommige mensen met psoriasis, een huidaandoening die zich manifesteert als rode, schilferige plekken op de huid. Naast huidproblemen ervaren mensen met psoriatische artritis ook ontsteking en pijn in de gewrichten.

Deze vorm van artritis kan elk gewricht aantasten en kan leiden tot blijvende gewrichtsschade als deze niet op tijd wordt behandeld. Vroege diagnose is cruciaal om te voorkomen dat de aandoening verergert. De behandeling kan bestaan uit medicatie, lichttherapie, fysiotherapie en levensstijlaanpassingen.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over psoriatische artritis.

Ongedifferentieerde artritis

Als de gewrichtsontsteking niet onder te verdelen valt in één van de eerder genoemde vormen wordt gesproken van ongedifferentieerde artritis.

Synoniemen

artritis, ontstoken gewricht, ontsteking van de gewrichten, arthritis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven