Gescheurde quadricepspees

Bijgewerkt op 4 maart 2020

Gescheurde quadricepspees (quadricepspeesruptuur)

Een gescheurde quadricepspees is een zeldzame aandoening waarbij de pees van de strekspieren van het bovenbeen boven de knie afscheurt.

De aandoening komt onder andere voor bij sporters, maar vooral ook bij oudere mensen. Bij sporters is er vaak sprake van een plotselinge belasting van de bovenbeenspieren, bijvoorbeeld door springen of neerkomen na een sprong. Bij oudere mensen ontstaat de peesscheur vaak door een val of een misstap.

De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen – bijvoorbeeld corticosteroïden of ciprofloxacine – vergroot de kans op het krijgen van een quadricepspeesscheur.

Welke klachten geeft het?

Een scheur van de quadricepspees geeft de volgende klachten en verschijnselen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts opmerken dat het bovenbeen niet tegen weerstand in gestrekt kan worden. Vaak is de knieschijf (patella) naar omlaag verschoven.

Op een röntgenfoto is de laagstaande knieschijf zichtbaar. Bij echografie is de scheuring van de quadricepspees vaak ook zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Een gedeeltelijk gescheurde quadricepspees wordt meestal behandeld met een spalk of een gipskoker. Een volledig gescheurde quadricepspees moet met een operatie worden gehecht. Een dergelijke operatie wordt meestal uitgevoerd door een orthopedisch chirurg.

Wat is het beloop?

Met de juiste behandeling is het meestal mogelijk om te herstellen van deze aandoening. Sporters die hun quadricepspees scheuren moeten wel rekening houden met een herstelperiode van vele maanden.

Engelse vertaling

quadriceps tendon rupture


Synoniemen

Andere namen voor een gescheurde quadricepspees zijn gescheurde quadriceps, gescheurde quadricepsspier, gescheurde quadriceps spier, gescheurde quadriceps pees, scheur quadriceps, quadriceps scheur, quadricepsscheur, quadriceps ruptuur, ruptuur quadriceps, quadricepsruptuur, ruptuur quadricepspees, geruptureerde quadricepspees, quadricepspees ruptuur, gescheurde bovenbeenspieren, scheur bovenbeenspier, ruptuur bovenbeenspieren, scheur bovenbeenspieren, scheur bovenbeenspier, scheur spier bovenbeen, en scheur spieren bovenbeen.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 5 augustus 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 oktober 2016

3 gedachten over “Gescheurde quadricepspees”

 1. Henk Teunissen

  Begin december bij het uitlaten van een pup kreeg ik (man 58) een dubbele quadriceps ruptuur.
  Ik krijg bij de huisarts de vraag “hoe kan dit, waar komt dit vandaan” niet uitgelegd. Helaas mis ik ook enige commitment om deze vragen beatwoord te krijgen.
  Waar kan ik deze vragen beantwoord krijgen?

 2. JGA Galesloot

  Geachte heer/mevrouw.

  Ik heb in Oktober 2015 een nieuwe linkerknie gekregen en ben in november 2015 gevallen.In eerste instantie leek het nogal mee te vallen maar later bleek dat na een seccond opinion er een scheur van 2,5 cm en een scheur van 4 cm in quadricepspees zat en dat daar door mijn patella 2.5 cm was gezakt .Ik ben in november 2016 als nog geopereerd in het UMCG te Groningen en het resultaat was goed in kon binnen 2a3 weken mijn been werr optillen en strekken hetzij met een buig beperking tot 100 graden.

 3. Ik heb een quadricepspees ruptuur. Ik kreeg in 2014 een nieuwe knie. Acht manden later ging ik door mijn knie, ik had geen kracht meer, ik viel steeds, maar merkte het niet. Zal het uit nog goed komen met mijn knie ? Wie kan mij helpen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven