Gescheurde meniscus

Bijgewerkt op 1 september 2023

Wat is een gescheurde meniscus?

Een meniscus is een stukje kraakbeen in het kniegewricht. In elk kniegewricht zitten twee menisci. Deze zorgen ervoor dat de bewegingen van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen – het buigen en strekken van de knie – soepel verloopt.

Hoe vaak komt ’t voor?

Scheurtjes in de meniscus komen vaak voor. Het exacte aantal is niet bekend omdat bij kleine scheurtjes de klachten zo gering zijn dat men er niet mee naar de arts gaat.

Geschat wordt dat in Nederland jaarlijks zo’n 10.000 mensen in verband met een gescheurde meniscus naar de dokter of the EHBO gaan.

Bij wie komt ’t voor?

Meniscusscheuren komen vooral voor bij sporters. Het zijn vooral om sporten waarbij veel heen en weer gerend en gesprongen wordt, zoals bijvoorbeeld voetbal, basketbal, rugby etc.

Wat is de oorzaak?

Meestal wordt een meniscusscheur veroorzaakt door een verdraaiing van de knie tijdens sporten.

Welke symptomen geeft het?

De onderstaande klachten komen het meest voor bij een meniscusscheur.

  • pijn in de knie
  • moeite om knie helemaal te strekken en/of te buigen
  • soms zit de knie ‘op slot’
  • soms een knappend geluid of gevoel in de knie

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal bij lichamelijk onderzoek beoordelen of de beweeglijkheid van het kniegewricht beperkt is. Vaak is volledige buiging of strekking in het kniegewricht pijnlijk. Vaak is het mogelijk om bij gelijktijdige draaiing van het onderbeen en buigen/strekken van de knie de pijnklachten uit te lokken.

Tegenwoordig wordt de diagnose meestal bevestigd met behulp van een MRI-scan. Daarop is het scheurtje in de meniscus vaak goed zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Een meniscusscheur hoeft niet altijd behandeld te worden. Als de klachten aanhouden wordt meestal een kijkoperatie (artroscopie) van de knie verricht. Tijdens deze ingreep kan de gescheurde meniscus in zicht worden gebracht en kan het afgescheurde stukje worden verwijderd.

Beloop en prognose

Tekst volgt.

Synoniemen

meniscus gescheurd, meniscusruptuur, meniscus ruptuur, scheuring van de meniscus, scheuring meniscus, geruptureerde meniscus, scheurtje meniscus, scheurtje in de meniscus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven