Gescheurde lever

Bijgewerkt op 3 juli 2018

Oorzaak gescheurde lever

Meestal wordt een leverscheur veroorzaakt door geweld van buitenaf. Dat kan zijn een val op de buik of de zij, een (verkeers)ongeval, maar ook een trap of een stomp in de leverstreek.

Heel soms komt het voor dat de lever spontaan scheurt, dus zonder geweld van buitenaf. Bij nader onderzoek blijkt er dan soms wel een ziekte van de lever te zijn, bijvoorbeeld een tumor van de lever. Een spontane leverscheur komt ook vaker voor bij zwangere vrouwen met zwangerschapsvergiftiging of het zogenaamde HELLP-syndroom.

De medische naam voor een gescheurde lever is ‘leverruptuur’, ‘ruptuur van de lever’, of ‘geruptureerde lever’. Als de oorzaak geweld van buitenaf is wordt gesproken van een ’traumatische leverruptuur’. Als de scheur zonder geweld van buitenaf optreedt wordt gesproken van een ‘spontane leverruptuur’.

Hoe vaak komt ’t voor?

Een leverruptuur komt niet vaak voor. Er zijn geen exacte gegevens bekend maar geschat wordt dat het in Nederland om minder dan 500 gevallen per jaar gaat.

Symptomen gescheurde lever

De volgende klachten en complicaties kunnen voorkomen bij mensen met een leverscheur:

  • Buikpijn, vaak rechtsboven in de buik of soms midden in de bovenbuik
  • Soms pijn in de borstkas
  • Soms uitstralende pijn in de (rechter) schouder
  • Een leverscheur leidt vaak tot een leverbloeding. Als er veel bloedverlies is kan bewustzijnsverlies optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij bloedonderzoek zijn de waardes voor leverenzymen ALAT en ASAT meestal verhoogd. Dat wijst namelijk op schade aan de levercellen. Als er veel bloedverlies is opgetreden kan ook het hemoglobine gehalte in het bloed verlaagd zijn en kan de bloeddruk verlaagd zijn.

De diagnose wordt bevestigd met behulp van beeldvormend onderzoek. Op een echo van de buik is vaak een ophoping van bloed in of rondom de lever zichtbaar. Op een CT-scan of MRI-scan van de buik kan – naast de bloeding – soms de scheuring zelf ook in beeld worden gebracht.

Behandeling gescheurde lever

Als het leverkapsel niet is meegescheurd hoeft vaak niet direct geopereerd te worden. In dat geval wordt de patiënt wel ter observatie opgenomen in het ziekenhuis.

Vaak is het leverkapsel meegescheurd en zal geopereerd worden. Tijdens de operatie wordt bepaald wat er precies wordt gedaan. In geval van zware bloeding kan de leverslagader worden afgebonden. Een andere optie is een gedeelte van de lever te verwijderen. Dat wordt ‘partiële leverresectie’ genoemd.

1 gedachte over “Gescheurde lever”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven