Gescheurde enkelbanden

Bijgewerkt op 5 juni 2024

Wat is het?

Gescheurde enkelbanden is een zeer vaak voorkomende (sport-)blessure. De medische naam voor scheuring van de enkelbanden is enkelbandruptuur of ruptuur van ligamenten van de enkel.

Welke symptomen geeft het?

Net als bij een verzwikte enkel kunnen gescheurde enkelbanden leiden pijn aan de enkel en zwelling van het enkelgewricht. Soms ontstaat ook een onderhuidse bloeding (blauwe plek). Daarnaast zal vaak sprake zijn van een instabiele enkel. Daarmee wordt bedoeld dat het enkelgewricht niet meer stevig is en de enkel makkelijk opnieuw zwikt, bijvoorbeeld bij het lopen over een oneffen oppervlak.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal de enkel onderzoeken om uit te sluiten of de enkel gebroken is. De arts zal vragen of het mogelijk is op de voet te staan. Tevens zal druk worden uitgeoefend op de enkel. Als staan op de voet mogelijk is en druk uitoefenen geen pijn doet is de kans dat de enkel gebroken is zeer klein. Een röntgenfoto om een enkelbreuk uit te sluiten kan dan achterwege gelaten worden. Als er sprake is van flinke zwelling kan het moeilijk zijn om de enkel goed te beoordelen. In dat geval kan de arts besluiten de enkel enige dagen later opnieuw te onderzoeken. De diagnose ‘gescheurde enkelbanden’ kan worden bevestigd met artrografie.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende manieren waarop gescheurde enkelbanden kunnen worden behandeld?

  • operatie – hechting van de gescheurde enkelbanden; dit wordt zelden gedaan;
  • gipsimmobilisatie
  • hoge schoen ter stabilisatie van de enkel
  • bandage (zwachtel, elastische kous) ter stabilisatie van de enkel
  • aanleggen van tape ter stabilisatie van de enkel
  • enkelbrace ter stabilisatie van de enkel
  • koeling (bijvoorbeeld ijs) wordt gebruikt om de pijn te verminderen en zwelling te beperken
  • spieroefeningen ter stabilisatie van de enkel (herstel proprioceptie)

Wat is het beloop?

In ongeveer 30-40% van de mensen met een gescheurde enkelband zullen klachten houden. Deze klachten kunnen bestaan uit pijn in de enkel, vooral bij belasten, stijfheid van de enkel, of instabiliteit van de enkel. Dit laatste uit zich vaak door het snel verzwikken van de enkel, bijvoorbeeld bij het lopen over een scheefliggende stoeptegel. Het risico van dit zogenaamde ‘recidiverend zwikken’ is dat sneller slijtage van het enkelgewricht ontstaat (artrose).

Synoniemen

enkelbandruptuur, ruptuur van ligamenten van de enkel

Engelse vertaling

torn ankle ligament, ruptured ankle ligament

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven