Gescheurde borstspier

Bijgewerkt op 22 april 2022

Wat is een gescheurde borstspier?

Met een gescheurde borstspier wordt eigenlijk een scheur van de pees van de borstspier bedoeld. De scheur treedt namelijk meestal op in de pees waarmee de borstspier vastzit aan de bovenarm. De medische term voor een gescheurde borstspier is ‘ruptuur van de M. pectoralis major’ of kortweg ‘pectoralis ruptuur’.

Dit artikel gaat over voorkomen, oorzaak, symptomen, diagnostiek en behandeling van een gescheurde borstspier.

Hoe vaak komt het voor?

Een scheur van de borstspier komt niet zo vaak voor. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij zo’n 250 mensen gesteld, en vaker bij mannen dan bij vrouwen. Vaak gaat het om jonge mensen die aan krachttraining doen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een scheur van de pees van de borstspier is meestal een zeer sterke aanspanning van de borstspier, bijvoorbeeld bij bankdrukken.

Welke symptomen geeft het?

Vaak wordt een knapje in de bovenarm gehoord en/of gevoeld. Dat kan gepaard gaan met pijn in de bovenarm. Als de pees van de borstspier volledig doorgescheurd is kan ook geen kracht meer worden gezet met de borstspier.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van het verhaal van de patiënt zal de arts al vermoeden dat er een scheur van de borstspier is. Bij lichamelijk onderzoek is de voorste okselplooi – die gevormd wordt door de pees van de borstspier – verstreken. Ook kan de borst aan de kant van de scheur iets gezwollen zijn doordat de gescheurde borstspier niet meer uitgestrekt is.

Wat is de behandeling?

Meestal zal een volledig gescheurde pees van de borstspier door een (orthopedisch) chirurg weer aan de bovenarm worden aangehecht.

Synoniemen

Andere namen voor een gescheurde borstspier zijn gescheurde grote borstspier, scheur borstspier, ruptuur borstspier, scheur grote borstspier, ruptuur grote borstspier, ruptuur pectoralis, pectoralisscheur, ruptuur M. pectoralis, pectoralis major ruptuur, en ruptuur M. pectoralis major.

2 gedachten over “Gescheurde borstspier”

  1. Paul van de ven

    Met interesse lees ik dit artikel. Bij mij is mijn borstspier een aantal.weken geleden ook afgescheurd, is gebleken na een echo in het ziekenhuis. Ik ben nu doorverwezen naar 3en schouderorthopeed, waar ik over 2 weken terecht kan.

    Mijn vraag is eigenlijk: hoe snel moet.een dergelijke afgescheurde spier worden geopereerd eigenlijk?

  2. Beste,

    ik ben opgestaan mijn pijn in mijn linkerborst. Ik voel dat mijn pees (denk ik) opgezwollen is, en voel een stekende brandende pijn bij verschillende bewegingen. Doet geen extreem veel pijn, maar wel zeer vervelend. Deze opzwelling bevind zich net naast mijn borstbeen (dus niet aan aansluiting borstspier en schouder). Enig idee wat dit kan zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven