Gescheurde blaas

Wat is het?

Een gescheurde blaas is een aandoening waarbij de urineblaas openscheurt. Er zijn verschillende oorzaken voor het optreden van een blaasscheur. Zie ‘oorzaken’.

Andere namen zijn blaasscheur, gaatje in de blaas, blaasruptuur, geruptureerde blaas, blaasperforatie, perforatie van de blaas, gescheurde urineblaas, geruptureerde urineblaas.


Oorzaken gescheurde blaas

Er wordt onderscheid gemaakt tussen oorzaken waarbij geweld van buitenaf optreedt en oorzaken waarbij dat niet het geval is. In het eerste geval wordt gesproken van een ‘traumatische blaasruptuur’. In het tweede geval van een ‘spontane blaasruptuur’.

Oorzaken traumatische blaasruptuur

Hier gaat het meestal om een scheuring van de blaas die optreedt na een val of een (verkeers)ongeval. Zo kan de gescheurde blaas het gevolg zijn van een gebroken bekken (bekkenfractuur). Door een scherpe rand van het gebroken bot wordt de blaaswand doorboord. Andere oorzaken voor een traumatische blaasruptuur zijn stomp buikletsel (bijv. trap in de buik), messteken of schotwonden.

Iatrogene blaasruptuur

Een speciale vorm van een traumatische blaasruptuur is de zogenaamd iatrogene blaasruptuur. Hierbij wordt de scheur in de blaas veroorzaakt door een medische behandeling, bijvoorbeeld tijdens een buikoperatie.

Oorzaken spontane blaasruptuur

Bij een spontane scheur van de urineblaas is vaak sprake van ophoping van urine in de blaas. Dit wordt een retentieblaas genoemd. Een retentieblaas kan optreden als mensen lange tijd hun plas ophouden, maar ook bij een vernauwing van de plasbuis. Een dergelijke vernauwing van de plasbuis komt nogal eens voor bij oudere mannen met een vergrote prostaat.

Ook is het mogelijk dat een blaasscheur optreedt doordat de blaaswand is aangetast door een ziekte – bijvoorbeeld een chronische ontsteking of blaastumor- of door een litteken in de blaaswand na een operatie.


Hoe vaak komt ‘t voor?

Een gescheurde blaas komt jaarlijks naar schatting zo’n 500 keer voor in Nederland.


Symptomen gescheurde blaas

De volgende klachten kunnen optreden bij iemand die een gescheurde blaas heeft:


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is niet eenvoudig om de diagnose te stellen. Dat heeft ermee te maken dat (1) de aandoening niet zo vaak voorkomt (er wordt dus ook niet direct aan gedacht), (2) de klachten weinig specifiek zijn (ook bij veel andere aandoeningen kunnen passen) en (3) aanvullend onderzoek ook niet altijd direct in de juiste richting wijst.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek kan de bloedbezinking verhoogd zijn. Daarnaast kan het aantal witte bloedcellen verhoogd zijn. De urine bevat vaak rode bloedcellen (erythrocyten).

Beeldvormend onderzoek

Een echoscopie van de buik laat vaak vrij vocht in de buikholte zien. Soms zijn er ook afwijkingen aan de blaaswand zichtbaar maar het is moeilijk om de scheur zelf duidelijk in beeld te krijgen. Als zich vocht in de buikholte bevindt kan dit met een punctie opgezogen worden. In het laboratorium kan dan onderzocht worden of het om urine gaat. Als dit het geval is is bewezen dat zich ergens een gaatje in de urinewegen bevindt.

Een CT-scan met contrastvloeistof in de blaas bevestigt vaak de diagnose. Hierop kan zichtbaar worden dat contrastvloeistof vanuit de blaas in de buikholte lekt. Ook met cystourethrografie kan de diagnose bevestigd worden. Bij dit laatste onderzoek wordt via de plasbuis contrastvloeistof in de blaas gespoten. Als enige tijd later een röntgenfoto wordt gemaakt is lekkage van de contrastvloeistof in de buik zichtbaar. Zie afbeelding hieronder.

lekkage van contrastvloeistof duidt op een gescheurde blaas - bron
lekkage van contrastvloeistof duidt op een gescheurde blaas – bron Dr Bahman Rasuli, Radiopaedia.org

Bloedonderzoek

Als veel urine vanuit de blaas in de buikholte lekt kunnen stofjes vanuit de urine via het buikvlies worden opgenomen in het bloed. Daardoor kunnen het creatinine gehalte en het ureum gehalte van het bloed verhoogd zijn.


Behandeling gescheurde blaas

De behandelend arts zal een besluiten of een afwachtend beleid gevoerd kan worden of dat een operatie moet worden verricht.

Afwachtend beleid

Een spontane blaasruptuur kan vaak worden behandeld door een urinecatheter in te brengen. De blaas krijgt op deze manier rust om te genezen. Patiënten kunnen vaak met een zogenaamde ‘verblijfscatheter’ naar huis en hoeven dus niet in het ziekenhuis te blijven.

Operatie

Bij een gescheurde blaas door een ongeval (traumatische blaasruptuur) is vaak meer aan de hand dan alleen de scheur in de blaas. Bovendien is de scheur vaak uitgebreider. Dat betekent dat er vaker een operatie nodig zal zijn om de schade te herstellen. De operatie wordt gedaan door een uroloog. De uroloog zal de scheur in de blaas hechten. Om te controleren of dat goed gelukt is wordt vaak aan het einde van de operatie een kleurstof (methyleenblauw) in de blaas gespoten. Als de kleurstof niet naar de buikholte lekt is de operatie geslaagd.


Complicaties blaasruptuur

Als door de scheur in de blaas urine de vrije buikholte inloopt kan een ontsteking van het buikvlies (peritonitis) ontstaan. Als de urine veel bacteriën bevat kan ook bloedvergiftiging (sepsis) ontstaan.


Andere talen

Engelse vertaling

rupture of the urinary bladder, ruptured bladder

Duitse vertaling

Riss der Harnblasenwand, Blasenruptur, Ruptur der Harnblase


Verder lezen / Referenties

Synoniemen voor gescheurde blaas zijn scheur in de blaas, scheurtje in de blaas, gescheurde urineblaas, scheurtje in de urineblaas, blaasruptuur, ruptuur van de urineblaas


Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 29 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 oktober 2019

4 Comments

 1. stefaan
  29/01/2016 @ 19:36

  Hartelijk dank voor de nuttige informatie… Bij een blaascheurtje kan ken verwachten dat dit spontaan hersted? En hoeveel tijd is daar doorgaans voor nodig… Een vrie,din werd haar baarmoeder weggenomen, en een week daarna werd vastgesteld dat er een scheurtje in de blaas is sinds doen heeft ze een kateter (bijna drie maa,den) met de hoop dat de blaas zich hersteld… Is het raadzaam nog te wachten we wonen in Ecuador in her amazonegebied , is een operatie erg gevaarlijk? Beste dank voor jullie belangstelling

  Reply

 2. Ellij
  05/02/2017 @ 23:38

  Tijdens een baarmoeder hals verwijderen een Scheurtje in de blaas wat zijn de gevolgen

  Reply

 3. A. van Doormaal
  08/09/2017 @ 12:18

  Wat ik node mis is dit. Mijn blaas ontledigt zich niet door blaashalstumor. De ingebrachte SPK is enige malen dermate verstopt geweest dat ik dacht dat ik uit elkaar zou knallen. Kon steeds op tijd het ziekenhuis halen, maar wat als ik geen ziekenhuis in de buurt heb en de blaas zich blijft vullen? Blijft het dan bij een scheurtje? Naar ik vermoed loopt er dan 2 liter urine in de buikholte en overlijd ik meteen. De pijn was de laatste keer dermate heftig, dat ik het bewustzijn verloor.
  Ik zal toch niet de enige zijn met deze ervaring? Sascha / man

  Reply

 4. thea van houwelingen
  21/04/2020 @ 23:26

  ik zit in duitsland 3jaar een blaaskethet ik heb ook darm en een gluten vrij veel pijn wil wet wat is het beter voor mijn stoma blaas veel blaas onsteken vraag wat is er aan te doen als was dank

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *