Wat is het?

Een gescheurde blaas is een aandoening waarbij de urineblaas openscheurt. Er zijn verschillende oorzaken voor het optreden van een blaasscheur. Zie ‘oorzaken’.

Andere namen zijn blaasscheur, gaatje in de blaas, blaasruptuur, geruptureerde blaas, blaasperforatie, perforatie van de blaas, gescheurde urineblaas, geruptureerde urineblaas.

Oorzaken gescheurde blaas

Er wordt onderscheid gemaakt tussen oorzaken waarbij geweld van buitenaf optreedt en oorzaken waarbij dat niet het geval is. In het eerste geval wordt gesproken van een ‘traumatische blaasruptuur’. In het tweede geval van een ‘spontane blaasruptuur’.

Oorzaken traumatische blaasruptuur

Hier gaat het meestal om een scheuring van de blaas die optreedt na een val of een (verkeers)ongeval. Vaak is de gescheurde blaas het gevolg van een gebroken bekken (bekkenfractuur). Door een scherpe rand van het gebroken bot wordt de blaaswand doorboord.

Andere oorzaken voor een traumatische blaasruptuur zijn messteken of schotwonden.

Oorzaken spontane blaasruptuur

Bij een spontane scheur van de urineblaas is vaak sprake van ophoping van urine in de blaas. Dit wordt een retentieblaas genoemd. Een retentieblaas kan optreden als mensen lange tijd hun plas ophouden, maar ook bij een vernauwing van de plasbuis. Een dergelijke vernauwing van de plasbuis komt nogal eens voor bij oudere mannen met een vergrote prostaat.

Ook is het mogelijk dat een blaasscheur optreedt doordat de blaaswand is aangetast door een ziekte – bijvoorbeeld een chronische ontsteking of blaastumor- of door een litteken in de blaaswand na een operatie.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Een gescheurde blaas komt jaarlijks naar schatting zo’n 500 keer voor in Nederland.

Symptomen gescheurde blaas

De volgende klachten kunnen optreden bij iemand die een gescheurde blaas heeft:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is niet eenvoudig om de diagnose te stellen. Dat heeft ermee te maken dat (1) de aandoening niet zo vaak voorkomt (er wordt dus ook niet direct aan gedacht), (2) de klachten weinig specifiek zijn (ook bij veel andere aandoeningen kunnen passen) en (3) aanvullend onderzoek ook niet altijd direct in de juiste richting wijst.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek kan de bloedbezinking verhoogd zijn. Daarnaast kan het aantal witte bloedcellen verhoogd zijn. De urine bevat vaak rode bloedcellen (erythrocyten).

Beeldvormend onderzoek

Een echoscopie van de buik laat vaak vrij vocht in de buikholte zien. Soms zijn er ook afwijkingen aan de blaaswand zichtbaar maar het is moeilijk om de scheur zelf duidelijk in beeld te krijgen. Als zich vocht in de buikholte bevindt kan dit met een punctie opgezogen worden. In het laboratorium kan dan onderzocht worden of het om urine gaat. Als dit het geval is is bewezen dat zich ergens een gaatje in de urinewegen bevindt.

Een CT-scan met contrastvloeistof in de blaas bevestigt vaak de diagnose. Hierop kan zichtbaar worden dat contrastvloeistof vanuit de blaas in de buikholte lekt.

Behandeling gescheurde blaas

Een spontane blaasruptuur kan vaak worden behandeld door een urinecatheter in te brengen. De blaas krijgt op deze manier rust om te genezen. Patiënten kunnen vaak met een zogenaamde ‘verblijfscatheter’ naar huis en hoeven dus niet in het ziekenhuis te blijven.

Bij een gescheurde blaas door een ongeval (traumatische blaasruptuur) is vaak meer aan de hand dan alleen de scheur in de blaas. Bovendien is de scheur vaak uitgebreider. Dat betekent dat er vaker een operatie nodig zal zijn om de schade te herstellen.

Complicaties blaasruptuur

Als door de scheur in de blaas urine de vrije buikholte inloopt kan een ontsteking van het buikvlies (peritonitis) ontstaan. Als de urine veel bacteriën bevat kan ook bloedvergiftiging (sepsis) ontstaan.

Synoniemen voor gescheurde blaas zijn scheur in de blaas, scheurtje in de blaas, gescheurde urineblaas, scheurtje in de urineblaas, blaasruptuur, ruptuur van de urineblaas


Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 29 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 november 2016

3 reacties

  1. Hartelijk dank voor de nuttige informatie… Bij een blaascheurtje kan ken verwachten dat dit spontaan hersted? En hoeveel tijd is daar doorgaans voor nodig… Een vrie,din werd haar baarmoeder weggenomen, en een week daarna werd vastgesteld dat er een scheurtje in de blaas is sinds doen heeft ze een kateter (bijna drie maa,den) met de hoop dat de blaas zich hersteld… Is het raadzaam nog te wachten we wonen in Ecuador in her amazonegebied , is een operatie erg gevaarlijk? Beste dank voor jullie belangstelling

  2. Wat ik node mis is dit. Mijn blaas ontledigt zich niet door blaashalstumor. De ingebrachte SPK is enige malen dermate verstopt geweest dat ik dacht dat ik uit elkaar zou knallen. Kon steeds op tijd het ziekenhuis halen, maar wat als ik geen ziekenhuis in de buurt heb en de blaas zich blijft vullen? Blijft het dan bij een scheurtje? Naar ik vermoed loopt er dan 2 liter urine in de buikholte en overlijd ik meteen. De pijn was de laatste keer dermate heftig, dat ik het bewustzijn verloor.
    Ik zal toch niet de enige zijn met deze ervaring? Sascha / man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *