Wat is een gescheurde biceps?

Een gescheurde biceps of gescheurde bicepspees is een scheur in de pees van de bicepsspier, de spier aan de voorkant van de bovenarm. Biceps betekent ‘tweekoppig’. Dat slaat op de twee pezen waarmee de spier bij de schouder vastzit, een lange pees en een korte pees. Meestal bevindt de scheur zich op de plek waar de lange pees overgaat in de spier, de bicepsspier.

M. biceps brachii
bicepsspier

De medische naam voor een gescheurde biceps(pees) is bicepspeesruptuur of ruptuur van de M. biceps. Als één van de twee pezen aan de bovenkant (schouderkant) van de spier is gescheurd wordt gesproken van een ‘proximale bicepspeesruptuur’; als de pees aan de onderkant (elleboogkant) is gescheurd wordt gesproken van een ‘distale bicepspeesruptuur’.

Daarnaast wordt nog onderscheid gemaakt tussen een volledige scheuring (complete ruptuur) en een gedeeltelijke scheuring (partiële ruptuur) van de spier of de pees.

Hoe vaak komt het voor?

Een compleet gescheurde bicepspees komt niet zo vaak voor. Naar schatting 350 mensen krijgen er jaarlijks in Nederland mee te maken. Een ingescheurde bicepspees of -spier komt vaker voor.

In verreweg de meeste – ongeveer 96% – van de gevallen gaat het om een scheur van de lange pees aan de bovenkant van de bicepsspier. In ongeveer 3% van de gevallen betreft het een scheur van de pees aan de onderkant (elleboogkant) van de spier. De resterende 1% betreft de korte pees aan de bovenkant van de bicepsspier.

Oorzaak gescheurde biceps

Meestal is de oorzaak van een bicepspeesscheur overbelasting van de arm en/of schouder. Zo komt de aandoening voor bij mensen (vaak mannen) die aan krachtsport doen, maar ook bij ouderen van wie de belastbaarheid van het bewegingsapparaat is afgenomen.

Symptomen gescheurde biceps

Hieronder een overzicht van klachten die kunnen optreden bij een scheur van de bicepspees.

 • Vaak hebben patiënten een knapje in de bovenarm gevoeld of gehoord;
 • Bij een volledige scheur zal de spier samenballen en vaak als een bobbel onder huid zichtbaar zijn. Als één van de pezen aan de bovenkant van de spier gescheurd is zal de zwelling meer aan de elleboogkant liggen; als de pees aan de elleboogkant gescheurd is zal de bolling meer richting de schouder liggen;
 • Soms een deuk op de plek van de scheuring;
 • De kracht bij het buigen van de arm kan verminderd zijn;
 • De kracht bij supineren van de arm kan verminderd zijn. Supineren is het naar buiten draaien van de onderarm als de arm gebogen is in de elleboog (schroevedraaierbeweging);
 • Daarnaast kan pijn optreden op de plek van de scheur;
 • Later kan een bloeduitstorting ontstaan in de bovenarm.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan meestal worden gesteld op het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek kan de arm minder krachtig gebogen worden en is een indeuking voelbaar op de plaats waar de bicepspees is gescheurd.

Voor het bepalen van de exacte lokatie en ernst van de scheur kan magnetisch resonantie onderzoek (MRI) worden gebruikt.

Behandeling gescheurde biceps

De behandeling hangt af van de mate en lokatie van de ruptuur. Vaak is één van de twee peesaanhechtingen aan de bovenkant van de bicepsspier gescheurd. In dat geval kan de arm nog steeds goed gebogen worden en is behandeling niet altijd noodzakelijk.

Een volledige scheur van de bicepspees zal meestal geopereerd worden. Hierbij worden de twee uiteinden aan elkaar gehecht.

Een onvolledige scheur zal meestal met rust moeten genezen. Dat betekent dat de betreffende arm tijdelijk niet belast mag worden.

Engelse vertaling

ruptured biceps


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 16 april 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 3 november 2016


Synoniemen: bicepspeesruptuur, biceps ruptuur, bicepspees ruptuur, gescheurde biceps, gescheurde bicepspees, scheur bicepspees, scheur biceps, biceps spier ruptuur, gescheurde bicepspees, gescheurde biceps spier, gescheurde bicepsspier, gescheurde biceps pees, ruptuur M. biceps, biceps scheur

8 reacties

 1. Heb een pees afgescheurd in me eleboog ,moet eigelijk geoppereerd worden ,loop er al 3maanden mee.
  Heb er verder geen last van zit wel een deuk bij me spierbal maar kan er eigelijk alles mee.
  Wil het eigelijk nog een maand uitstellen .
  kan dat kwaad ??

 2. ik heb dus een scheur in de biceps sedert begin December 2016, nu inmiddels 3 maanden later, ondanks ik niet meer fysiek belast heb ik nog steeds last/pijn, MRI laten doen en op advies huisarts 2 weken rust, maar blijf last/ pijn houden, graag tips over wat ik nog meer kan doen

   1. Hallo Maria, nee ik werk niet, meer, in de horeca, werk als wijkverpleger, en woon inmiddels in Amsterdam, ik denk dat ik bij u in de horeca heb gewerkt, La Marmite, … Hier onder mijn mail adres

    hbodden@outlook.com

 3. Heb gisteren de uitslag gekregen van mijn MRI. Ik heb een gedeeltelijke scheur in de pees die vooraan loopt aan de schouder. Volgens de arts kan ik daar nog jaren mee rondlopen vooraleer ze volledig afscheurt. Het enige dat hij kan doen is, in geval van te veel pijn, dmv een kijkoperatie de pees doorknippen. Het proces versnellen infeite.
  Ik zal geen last hebben als die pees doorscheurt ;enkel een bobbel zal te zien zijn aan mijn spiet-r van de bovenarm.
  Graag reacties van mensen die hetzelfde hebben.
  Alvast bedankt.

  1. Hallo Ingrid, ik las net je verhaal en bij mij is hetzelfde vastgesteld bij de mri.
   Ik heb wel pijnklachten, alhoewel het momenteel wel meevalt.
   De orthopeed heeft mij voorgesteld om de pees via een kijkoperatie door te knippen, het geen waarschijnlijk in januari gaat gebeuren.
   Ik twijfel een beetje of ik het wel of niet moet doen omdat de pijn momenteel wel meevalt.
   Is er bij jou ondertussen iets veranderd aan de situatie?
   m.vr.gr. Hans

 4. Heb door een val van de trap een schouderluxatie opgelopen.Nadat deze in het ziekenhuis weer op z,n plaats is gezet kwam ik er na een week achter dat mijn bicepspees weg was. Na controle bij chirurg krijg ik morgen echo onderzoek en wordt er zsm geopereerd.
  Hierbij wordt de bicepspees opnieuw vastgezet met een anker en zal de revalidatie circa 3 maanden in beslag nemen.

  1. Heb op het vervolg van bovenstaande een ECHOGRAFIE en een MRI gehad .
   Diagnose : proximale biceppeesruptuur.
   Optie : laproscopisch opereren en opnieuw vastzetten.
   Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *