Gescheurde achillespees

Bijgewerkt op 30 juni 2021

Wat is een gescheurde achillespees?

Bij een gescheurde achillespees is sprake van een volledig of gedeeltelijke afscheuring van de achillespees. In het eerste geval spreken artsen van een totale achillespeesruptuur. In het laatste geval van een partiële achillespeesruptuur.

Welke symptomen geeft het?

Een scheur van de achillespees kan de volgende klachten geven:

  • pijn aan de achillespees
    • soms het gevoel dat iemand tegen de achillespees of het onderbeen slaat
    • soms een knapje voelen in het onderbeen
  • onderbreking voelbaar in het beloop van de achillespees
  • zwelling rond de achillespees
  • voet niet actief kunnen buigen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij een volledig doorgescheurde achillespees kan de arts de diagnose stellen met de zogenaamde Thompson-test. Hierbij wordt de patiënt gevraagd op de buik op de onderzoeksbank te gaan liggen, met de voeten over de rand. Als de arts vervolgens knijpt in de kuit zal de voet niet buigen. Daarnaast is een onderbreking in de achillespees voelbaar. De diagnose kan worden bevestigd met beeldvormend onderzoek.

Wat is de oorzaak?

Komt er te veel trekkracht op de achillespees, dan kan hij scheuren. Een scheur in de achillespees ontstaat meestal bij sporters. De kans op het oplopen van een gescheurde achillespees is verhoogd bij mensen die corticosteroïden gebruiken. Ook zijn er een aantal ziekten waarbij een peesscheur vaker optreedt. Voorbeelden zijn de ziekte van Cushing en reumatoide arthritis. Gebruik van bepaalde antibiotica van de fluorochinongroep – ook wel fluorochinonen genoemd – kunnen de kans op het ontstaan van achillespeesontsteking of een gescheurde achillespees vergroten.

Synoniemen

achillespeesruptuur, achillespees ruptuur, scheur van de achillespees

Verder lezen / Referenties

  • WKG Leclercq en RMH Roumen, ‘Een vrouw met acute pijn in de kuit‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2009; 153: B8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven