Gescheurd trommelvlies

Bijgewerkt op 13 juni 2024

Wat is een gescheurd trommelvlies?

Een gescheurd trommelvlies is een aandoening waarbij een scheurtje of een gaatje in het trommelvlies ontstaat. Het trommelvlies is een dun vliesje dat tussen het buitenoor (de gehoorgang) en het middenoor ligt. Het zorgt ervoor dat (1) geluidsgolven door het oor worden opgevangen en doorgegeven aan het middenoor, en (2) dat schadelijke stofjes in de buitenlucht niet het middenoor kunnen binnendringen. Een scheur in het trommelvlies kan doorom leiden tot gehoorverlies en infecties van het middenoor (otitis media).

Welke oorzaken zijn er?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een scheurtje in het trommelvlies, waaronder:

  • Middenoorontsteking (otitis media) – Een middenoorontsteking leidt tot ophoping van pus in het middenoor. Hierdoor kan de druk in het middenoor dusdanig toenemen dat het trommelvlies barst.
  • Klap op het oor – Het trommelvlies kan scheuren door een direct klap op het oor. Daarbij wordt de druk in de gehoorgang zo groot dat de samengeperste lucht een uitweg zoekt en het trommelvlies barst. Een dergelijke drukverhoging kan ook ontstaan als bijvoorbeeld een airbag tegen het oor klapt.
  • Barotrauma – Een andere oorzaak voor het scheuren van het trommelvlies is een zogenaamd barotrauma. Daarbij is er een verschil tussen de luchtdruk aan de binnenkant van het trommelvlies en de buitenkant van het trommelvlies. Dat kan ontstaan tijdens een vliegreis, maar bijvoorbeeld ook tijdens (diepzee)duiken.
  • Overige – Andere oorzaken voor het ontstaan van een gaatje in het trommelvlies zijn manoeuvreren in het oor met een voorwerp (wattenstaafje, veiligheidsspeld etc.), zwaar hoofdletsel, schedelbasisfractuur.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

Welke complicaties kan het geven?

Omdat het middenoor door het scheurtje in het trommelvlies in contact met de buitenlucht komt kunnen infecties in het oor ontstaan.

Normaal gesproken worden afgestoten huidcellen en oorsmeer vanuit de gehoorgang afgevoerd naar de buitenkant van het oor. Bij een scheurtje in het trommelvlies kunnen huidcellen en oorsmeer zich ook ophoping in het middenoor. Dit kan leiden tot een cyste in het middenoor. Een langer bestaande opening in het trommelvlies kan zo op den duur leiden tot een zogenaamd cholesteatoom.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan met een zogenaamde otoscoop in het oor kijken. Daarbij wordt het scheurtje in het trommelvlies meestal direct zichtbaar. Zie afbeelding hieronder.

Wat is de behandeling?

Meestal geneest een gescheurd trommelvlies binnen enkele weken vanzelf. Soms is het nodig om het oor af te plakken. Heel soms is een operatie nodig om het trommelvlies te laten genezen.

Engelse vertaling

ruptured eardrum, perforated eardrum, rupture of the tympanic membrane, tympanic membrane perforation, perforation of the tympanic membrane, tympanic membrane rupture

Synoniemen

geperforeerd trommelvlies, gaatje in het trommelvlies, trommelvliesruptuur, geruptureerd trommelvlies


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) mensen met een gescheurd trommelvlies (trommelvliesperforatie). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven