Genitale wratten

Bijgewerkt op 13 november 2023

Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten zijn langwerpige wratten die voorkomen op of rond de geslachtsdelen en/of de anus. De aandoening wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. De wratten komen na behandeling vaak weer terug.

Omdat de wratten ook vaak rond de anus voorkomen wordt ook wel gesproken van anogenitale wratten. De medische naam voor genitale wratten is condylomata acuminata.

Een zeldzame en kwaadaardige vorm van condylomata is het zogenaamde reuzencondyloma van Buschke-Löwenstein.

Hoe vaak komen ze voor?

Genitale wratten komen vaak voor. Jaarlijks krijgen naar schatting zo’n 8-12 duizend mensen in Nederland ermee te maken.

Bij wie?

Genitale wratten komen vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 15-50 jaar, iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Omdat de ziekte wordt overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap komt de aandoening vaker voor bij mensen met wisselende contacten en mensen die onveilig vrijen.

Wat is de oorzaak?

Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus. Het gaat om het zogenaamde humane papillomavirus (HPV). Besmetting met HPV gebeurt meestal tijdens geslachtsgemeenschap. Genitale wratten horen dan ook tot de groep van ‘sexueel overdraagbare aandoeningen’ (SOA’s). Het virus kan echter ook worden overgedragen via de vingers.

Van het humaan papilloma virus bestaan veel verschillende typen. Een aantal van deze typen kan genitale wratten veroorzaken (vooral typen 6 en 11) terwijl andere typen baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken (vooral typen 16 en 18).

De kans op het oplopen van baarmoederhalskanker is niet verhoogd bij contact met genitale wratten omdat de aandoeningen worden veroorzaakt door verschillende typen virussen.

Welke symptomen geeft het?

Genitale wratten zijn langwerpige wratten. Ze zitten meestal op of rond de geslachtsdelen, of rond de anus. De volgende klachten treden op ongeveer twee tot drie maanden na besmetting:

 • wratten
  • de grootte kan sterk verschillen, van een millimeter tot enkele centimeters
  • groeien snel
  • bij de man vooral op de eikel en in mindere mate op de schacht van de penis
  • bij de vrouw vooral op de baarmoedermond en soms op de schaamlippen
  • kunnen ook voorkomen rond de anus
 • genitale wratten zijn soms pijnlijk
 • soms jeuken ze
 • zelden bloeden van de wratten

Het hebben van genitale wratten wordt vaak als vervelend ervaren. Ongeveer tweederde van de patiënten verandert hun seksueel gedrag vanwege het feit dat ze genitale wratten hebben opgelopen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij het zien van de wratten zal de arts meestal direct de diagnose kunnen stellen. Daar is geen nader onderzoek voor nodig. De diagnose is duidelijk zodra de wratten op de geslachtsdelen zichtbaar worden. Bij vrouwen is het vaak noodzakelijk inwendig onderzoek te doen om de wratten, die vaak bij de baarmoedermond zitten, zichtbaar te maken.

Wat is de behandeling?

Genitale wratten worden behandeld met geneesmiddelen. Een veel gebruikte behandeling is het aanstippen van de wratten met podofyllotoxine (Condyline, Wartec) of met podofylline. Andere producten tegen genitale wratten zijn imiquimod (Aldara) en sinecatechins (Veregen) zalf.

Beloop en prognose

Wanneer genitale wratten niet behandeld worden zullen de wratten in een aantal gevallen vanzelf verdwijnen. Dit kan echter heel lang duren. Ze kunnen ook onveranderd blijven of zich vermeerderen en groter worden.

Omdat het virus in het lichaam blijft sluimeren kan de aandoening altijd terugkeren. De patiënt blijft zijn hele leven dus drager van het virus. De meeste patiënten die geïnfecteerd zijn met HPV krijgen hier echter geen last van. Hun afweersysteem houdt de infectie onder controle.

Engelse vertaling

genital warts

Synoniemen

Andere namen voor genitale wratten zijn condylomata acuminata, genitale of anale wratten, anogenitale wratten, venerische wratten, bloemkoolwratten, en spitse wratten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven