Gele koorts

Bijgewerkt op 2 januari 2018

Wat is gele koorts ?

Gele koorts is een gevaarlijke virusziekte die in de tropen wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Dit virus wordt overgedragen door bepaalde muggen, de ‘gelekoortsmuggen’. Mensen kunnen gele koorts oplopen als ze gestoken worden door een besmette mug. Er is geen geneesmiddel tegen gele koorts. Wel is het mogelijk jezelf te laten inenten tegen de ziekte.

Waar komt het voor?

Gele koorts komt vooral voor in delen van Afrika en Zuid-Amerika. Dat zijn gebieden waar de gelekoortsmug regelmatig voorkomt.

In Nederland komt gele koorts dus alleen voor als ‘importziekte’. Dat gebeurt heel zelden. Mensen die landen bezoeken waar gele koorts voorkomt laten zich namelijk meestal inenten tegen de ziekte.

Welke symptomen zijn er?

Lang niet iedereen die besmet raakt met het gelekoortsvirus wordt ziek. Als dat wel gebeurt kunnen verschillende klachten optreden, van mild tot zeer ernstig.

De volgende klachten kunnen optreden:

Oorzaak gele koorts

Gele koorts wordt veroorzaakt door een infectie met het gelekoortsvirus. Dit virus wordt overgedragen door bepaalde muggen. De mug die gele koorts overdraagt wordt gelekoortsmug (Aedes aegypti) genoemd.

Mensen krijgen gele koorts als ze worden gestoken door een mug die besmet is met het gelekoortsvirus. Drie tot zes dagen na de muggenbeet ontstaan de klachten.

Wat is het beloop?

Milde gevallen van gele koorts gaan na een herstelperiode over. In ernstige gevallen komen de verschijnselen terug. Als complicatie kunnen dan ernstige bloedingen en slecht werkende nieren (nierfunctiestoornis) optreden.

Uiteindelijk zal zo’n 10-20 procent van de mensen die de ziekte krijgt eraan overlijden.

Is het besmettelijk?

Gele koorts is een besmettelijke ziekte. Artsen die bij iemand de diagnose gele koorts stellen moeten dit melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Behandeling

Er is geen behandeling die speciaal gericht is tegen het gelekoortsvirus. De behandeling is daarom gericht op vermindering van de klachten. Dit wordt ‘symptomatische behandeling‘ genoemd.

Inenting tegen gele koorts

Er is een vaccin tegen gele koorts. Inenting (vaccinatie) tegen gele koorts is voor een aantal landen verplicht. Voor andere landen wordt het aanbevolen.

Voor landen waar inenting verplicht is moet een vaccinatiebewijs overhandigd kunnen worden om het land binnen te mogen.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 2 januari 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 januari 2018


Een synoniem voor gele koorts is febris flava.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven