Bijgewerkt op 1 april 2022
Wat is een geknikte bekkenslagader?
Geknikte bekkenslagader is een aandoening waarbij de slagader in het bekken (arteria iliaca) door een voorovergebogen houding knikt. Hierdoor treedt een vernauwing op waardoor minder bloed naar het been stroomt. De aandoening komt regelmatig voor bij wielrenners. De medische term voor deze aandoening is geknikte arteria iliaca externa.
Wat is de oorzaak?
Via de bekkenslagader stroomt zuurstofrijk bloed naar de benen. Dat zuurstof is nodig voor de werking van de beenspieren. Tijdens het fietsen of schaatsen zal de bekkenslagader steeds samenknikken. Dit kan op den duur tot een afname van de bloedtoevoer naar het been leiden. Er komt onvoldoende zuurstof in de beenspieren. Dit leidt tot verzuring in de beenspieren. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.
Welke symptomen geeft het?
Een geknikte bekkenslagader kan de volgende klachten geven:
- zwaar gevoel in het been / moe gevoel in het been
- pijn in het been
- pijn aan het onderbeen
- minder kracht in het been
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld met behulp van meting van de bloeddruk aan de enkels tijdens een fietsergometertest en met beeldvormend onderzoek. Tijdens een fietsergometertest zal de bloeddruk gemeten aan de enkels vaak omlaag gaan ten opzichte van de bloeddruk gemeten aan de arm. De verhouding van de bloeddruk gemeten aan de arm ten opzichte van de bloeddruk gemeten aan de enkel wordt arm/enkel index genoemd.
Met behulp van een MRI-scan kan de geknikte bekkenslagader vaak in beeld worden gebracht.
Hoe wordt het behandeld?
De aandoening wordt meestal behandeld met maatregelen die voorkomen dat de bekkenslagader sterkt knikt. Dat betekent aanpassingen aan de fietshouding en verandering van de instelling van de zadelhoogte.
Synoniemen
geknikte arteria iliaca externa, afknelling van de bekkenslagader
Engelse vertaling
kinked iliac artery