Gekneusde knie

Bijgewerkt op 17 maart 2024

Wat is een gekneusde knie?

Bij een gekneusde knie is de huid en het onderliggende weefsel kortdurend bekneld geraakt door een val op of letsel aan de knie. Dit kan leiden tot beschadiging aan de kleine bloedvaatjes en zenuwen in huid, onderhuids bindweefsel, spieren, en pezen. Hierdoor ontstaat pijn en vaak ook een blauwe plek. Kneuzing van de knie komt vaak voor. De medische naam voor kniekneuzing is contusie van de knie.

Wat is de oorzaak?

Een gekneusde knie ontstaat meestal door een val op de knie of een klap of stoot tegen de knie.

Risicofactoren voor het oplopen van een kniekneuzing zijn onder andere:

Welke symptomen geeft het?

Een kneuzing van de knie kan leiden tot de volgende klachten en ziekteverschijnselen:

  • pijn aan de knie
  • zwelling van de knie
  • blauwe plek op de knie
  • knie niet goed kunnen bewegen
  • knie/been niet goed kunnen belasten
  • beschadiging van de huid van de knie

Wanneer de huid beschadigd is geraakt kunnen bacteriën het lichaam binnendringen. Dat kan leiden tot een infectie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door andere oorzaken van kniepijn en zwelling van de knie uit te sluiten. Denk daarbij aan een gescheurde meniscus, een uitgerekte knieband, een botbreuk, en een infectie van het kniegewricht. De arts doet dat door middel van lichamelijk onderzoek en eventueel bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Bloedonderzoek

Bepaalde afwijkingen in het bloed kunnen wijzen op een infectie. Het gaat om de zogenaamde ontstekingswaarden, zoals CRP (C-reactief proteïne) en het aantal witte bloedcellen (leukocyten) in het bloed. Beide waarden zijn meestal verhoogd als er sprake is van een infectie in het kniegewricht.

Lichamelijk onderzoek

De arts doet verschillende testen die een aanwijzing kunnen geven voor het bestaan van een gescheurde meniscus, een gebroken knieschijf, een botbreuk, of een uitgerekte of gescheurde mediale of laterale knieband. Als hiervoor geen aanwijzingen worden gevonden wordt de diagnose kneuzing van de knie waarschijnlijker.

Beeldvormend onderzoek

Met behulp van een röntgenfoto kunnen botbreuken en een gebroken knieschijf worden vastgesteld. Als geen breuken aanwezig zijn wordt de diagnose gekneusde knie waarschijnlijk.

Wat is de behandeling?

Als de knie gekneusd is kunnen de volgende maatregelen helpen de klachten te verminderen en het herstel te bevorderen:

  • pijnstillers (analgetica) – bijvoorbeeld paracetamol en ibuprofen; beide middelen zijn via de drogist, dus zonder doktersrecept, verkrijgbaar;
  • koelen – dit kan met ijsblokjes in een plastic zak die in een handdoek is gewikkeld; er zijn ook speciale ‘ice packs’ beschikbaar voor koelen van gekneusde lichaamsdelen;
  • bewegen op geleide van de pijn – in het begin is rust van belang, maar al snel kan worden begonnen met belasten tot het moment dat pijnklachten optreden.

Wat is het beloop?

Meestal zullen de klachten na 1-2 dagen al wat minder worden. Als dat niet het geval is zal er mogelijk iets anders aan de hand zijn. In dat geval is het raadzaam een arts te raaplegen. Volledig herstel van een gekneusde knie duurt, afhankelijk van de ernst van de kneuzing, meestal 2-6 weken.

Hoe kun je het voorkomen?

Kneuzingen van de knieën zijn te voorkomen door kniebeschermers te dragen. Kniebeschermers worden bij bepaalde sporten regelmatig gebruikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor volleybal, waarbij spelers vaak naar de bal duiken en daarbij op hun knieën vallen, en bij skateboarden en rolschaatsen.

kniebescherming bij rolschaatsen

Synoniemen

contusie van de knie, contusie knie, kneuzing van de knie, kneuzing knie, kniekneuzing

Engelse vertaling

knee contusion, contusion of the knee


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren.

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven