Geïmpacteerde verstandskies

Bijgewerkt op 19 mei 2024

Wat is een geïmpacteerde verstandskies?

Verstandskiezen zijn de achterste kiezen in het gebit. Tandartsen spreken over derde molaren. Mensen hebben vier verstandkiezen: twee in het bovengebit en twee in het ondergebit. Een geïmpacteerde verstandskies is een verstandskies die niet of onvolledig doorkomt. De verstandkies blijft dan vastzitten in de kaak of het tandvlees. Dit kan leiden tot bepaalde complicaties, waaronder infectie en aantasting van het tandvlees. Daarom worden vastzittende verstandskiezen vaak verwijderd door de tandarts of kaakchirurg.

Wat is de oorzaak?

Een geïmpacteerde verstandskies ontstaat doordat er te weinig ruimte in het gebit is voor de verstandkies om door te breken. Als de verstandkies helemaal niet doorbreekt blijft deze in het kaakbot zitten. Tandartsen spreken dan van een totale retentie. De kies kan ook gedeeltelijk doorbreken of scheef groeien en daardoor niet volledig doorbreken.

Welke symptomen geeft het?

Een geïmpacteerde verstandskies hoeft niet altijd klachten te geven. Als dat wel het geval is kunnen de volgende symptomen voorkomen:

  • pijn ter hoogte van de vastzittende verstandkies
  • zwelling van het tandvlees ter plekke van de vastzittende kies
  • bloeden van het tandvlees
  • moeite met het openen van de mond

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De tandarts kan direct zien of de verstandskiezen doorgebroken zijn of niet. Op een röntgenfoto van de kaak kan worden gezien of de verstandskiezen geheel of gedeeltelijk geïmpacteerd zijn, en hoe de ligging van de geïmpacteerde verstandkies is. Bij sommige mensen zijn de verstandskiezen helemaal niet aangelegd. Dit wordt dan ook duidelijk met een röntgenfoto.

röntgenfoto van de kaak met vier geïmpacteerde verstandkiezen; de verstandkies linksonder (rechtsonder op de foto) ligt horizontaal – bron: Bruno Di Muzio, Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

Als er symptomen of complicaties zijn zal de geïmpacteerde verstandskies meestal worden verwijderd. Soms doet de tandarts dat zelf, meestal wordt doorverwezen naar een kaakchirurg. Als er geen klachten zijn kan worden besloten niks te doen. Ook is het mogelijk om verstandkiezen preventief te verwijderen. Het idee daarachter is om toekomstige klachten en complicaties te voorkomen.

Verwijdering van verstandkies

De ingreep begint met het verdoven van tandvlees en kaak. Als de verdoving goed werkt wordt het tandvlees boven de verstandkies ingesneden. Vervolgens dat de verstandkies in z’n geheel of in stukjes worden verwijderd. Als dat gebeurd is wordt de wond in het tandvlees gehecht. De ingreep duurt meestal 30-60 minuten.

Voor na de ingreep worden vaak ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven. Tevens worden adviezen gegeven voor eten en drinken tijdens de periode van herstel. Na ongeveer een week kunnen de hechtingen worden verwijderd.

In zeldzame gevallen kunnen na de ingreep complicaties optreden, zoals infectie of aantasting van omliggende zenuwen. In dat geval dient de tandarts/kaakchirurg geraadpleegd te worden.

Welke complicaties kan het geven?

Een geïmpacteerde verstandskies kan leiden tot ophoping van voedselresten tussen verstandskies en omliggend tandvlees. Hier kunnen bacteriën gaan groeien. Dit kan weer leiden tot infectie van het tandvlies en kaakbot. Zonder behandeling kan een abces ontstaan.

Verder kunnen geïmpacteerde verstandskiezen, zeker als ze scheef groeien, tegen andere kiezen gaan drukken. Hierdoor kan tandbederf in kiezen ontstaan. Ook kunnen andere kiezen door de druk scheef gaan staan.

Synoniemen

geïmpacteerde derde molaar, ingeklemde verstandskies, ingesloten verstandskies, niet doorgebroken verstandskies, niet doorgebroken derde molaar, niet doorgekomen verstandskies, vastzittende verstandskies

Engelse vertaling

impacted wisdom tooth, impacted wisdom teeth, unerupted wisdom tooth


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven