Gehoorgangontsteking

Bijgewerkt op 17 januari 2024

Wat is gehoorgangontsteking?

Gehoorgangontsteking is een vrij vaak voorkomende aandoening waarbij de huid van de (uitwendige) gehoorgang ontstoken is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een kortdurende (= acute) en langdurende (= chronische) vorm. De medische naam voor een ontsteking van de gehoorgang is ‘otitis externa’.

Hoe vaak komt het voor?

Er zijn ongeveer 15 nieuwe gevallen van gehoorgangontsteking per 1000 personen per jaar. Dat betekent dat jaarlijks in Nederland zo’n 250.000 mensen er last van krijgen. De aandoening komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Het wordt vaker gezien in de zomer en in vochtige, tropische gebieden.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten passen bij een gehoorgangontsteking:

Wat is de oorzaak?

Gehoorgangontsteking wordt meestal veroorzaakt door een infectie met bacteriën. Peuteren in het oor (met vingers of wattenstaafjes), het dragen van een gehoorapparaat of oordopjes, of hairspray dat in de gehoorgang komt, kunnen allemaal de kans op het oplopen van een ontsteking van de gehoorgang verhogen. Ook zwemmen in open water en recreatieplassen verhogen deze kans.

De chronische vorm van gehoorgangontsteking komt vaker voor bij mensen met psoriasis, chronisch eczeem, contactallergie, suikerziekte of bij langdurig gebruik van oordruppels.

Is het ernstig?

Gehoorgangontsteking is in de meeste gevallen een onschuldige aandoening.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak zal de arts op grond van de klachten al denken aan de mogelijkheid van een gehoorgangontsteking. De arts zal het oor goed bekijken en vergelijken met het andere oor. Met een otoscoop kan in het oor worden gekeken, tot het trommelvlies. Daarbij wordt een ontstoken huid van de gehoorgang met afscheiding en/of korsten gezien.

Hoe kan ik het voorkomen?

Doe geen watjes in de oren. Deze sluiten de uitwendige gehoorgang niet goed af en laten vaak pluizen achter. Hierdoor kunnen infecties ontstaan.

Synoniemen

Andere namen voor gehoorgangontsteking zijn uitwendige gehoorgangontsteking, otitis externa, en ontsteking van de uitwendige gehoorgang.

Engelse taal

swimmer’s ear, otitis externa, external otitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven