Gehoorgangatresie

Bijgewerkt op 22 november 2017

Wat is gehoorgangatresie?

Gehoorgangatresie is een zeldzame aangeboren afwijking waarbij de gehoorgang ontbreekt. Soms is er een kleine gehoorgang die blind eindigt.

Meestal is er ook sprake van een misvorming van de oorschelp. Naast de misvorming van het oor is er sprake van slechthorendheid.

Wat is de oorzaak?

Het niet aanleggen van de gehoorgang kan voorkomen in de familie. Dit is zeldzaam. Ook kan gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap van de moeder leiden tot afwijkingen van het oor. Een bekend voorbeeld is thalidomide (Softenon) dat in de jaren zestig uit de handel is gehaald.

Verder kan de aandoening voorkomen als onderdeel van een syndroom. Syndromen waarbij gehoorgangatresie kan voorkomen zijn:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan met een otoscoop (oorkijker) zien dat de gehoorgang blind eindigt.

Op een CT-scan van de schedel is de afwijking goed zichtbaar. Een CT-scan is niet nodig om de diagnose te stellen, maar wordt meestal gedaan voordat de aandoening wordt geopereerd. De KNO-arts die de operatie doet heeft zo meer inzicht in de anatomie van de afwijking.

gehoorgangatresie op CT-scan
Bron: Prof Frank Gaillard, Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

De behandeling hangt af van de ernst van de slechthorendheid en het feit of de aandoening aan één of beide kanten voorkomt. Middels een operatie is het mogelijk een gehoorgang aan te leggen. Verder kan de slechthorendheid met een gehoorapparaat worden verbeterd.

Engelse vertaling

atresia of the external auditory canal, auditory canal atresia

ICD10-code

Q16.1


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 21 november 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 21 november 2017


Synoniemen voor gehoorgangatresie zijn niet aangelegde gehoorgang, ontbreken van de gehoorgang, en gehoorgangdysplasie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven