Gedraaide galblaas

Bijgewerkt op 14 maart 2023

Wat is een gedraaide galblaas?

Een gedraaide galblaas is een zeldzame aandoening waarbij de galblaas in de lengterichting om z’n as is gedraaid. Hierdoor raken de doorbloeding van de galblaas en de afvoer van gal in de knel. Dit leidt meestal tot plotselinge buikpijn of buikkrampen. Om complicaties te voorkomen moet deze aandoening zo snel mogelijk met een operatie worden behandeld.

De medische naam voor een galblaasdraaiing is galblaastorsie of torsie van de galblaas.

Deze aandoening werd voor het eerst beschreven in 1898 door de amerikaanse arts Dr AV Wendel.

Hoe vaak komt het voor?

Draaiing van de galblaas is een zeldzame aandoening. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend. De aandoening komt vooral voor bij jongeren onder de 18 jaar en bij ouderen boven de 65 jaar. Dit heeft te maken met verschillen in anatomie.

Wat is de oorzaak?

Meestal is er geen duidelijke onderliggende oorzaak voor de draaiing van de galblaas. Uit onderzoek is gebleken dat er bepaalde risicofactoren zijn voor het ontstaan van een galblaasdraaiing.

Welke symptomen geeft het?

Een gedraaide galblaas kan de volgende symptomen geven:

  • buikpijn
    • pijn midden in de bovenbuik (pijn in epigastrio)
    • pijn rechtsboven in de buik
    • pijn ontstaat plotseling
    • pijn neemt toe bij bewegen, bijvoorbeeld tijdens vervoer in een auto
  • vol gevoel midden in de bovenbuik
  • misselijkheid
  • braken
  • gezwollen buik

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat de aandoening zo zeldzaam is zal de arts meestal niet direct aan een gedraaide galblaas denken. De diagnose kan worden gesteld op grond van de symptomen, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, en de resultaten van bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Omdat het om een acute aandoening gaat zal de behandelend arts echter vaak besluiten tot een spoedoperatie voordat de diagnose duidelijk is. Daardoor wordt bij in zo’n driekwart van de gevallen de diagnose pas tijdens de operatie gesteld. De galblaas is door afknelling van de bloedtoevoer vaak verkleurd.

Bloedonderzoek

Bij onderzoek van het bloed zijn de zogenaamde ontstekingsparameters vaak verhoogd. Dat betekent een verhoging van de bloedbezinkingssnelheid, verhoging van het CRP-gehalte, en toename van het aantal witte bloedcellen (leukocytose).

Beeldvormend onderzoek

Er zijn echter bij beeldvormend onderzoek vaak al afwijkingen zichtbaar die kunnen wijzen op een torsie van de galblaas.

Wat is de behandeling?

Een gedraaide galblaas wordt vrijwel altijd geopereerd. Tijdens de operatie wordt de galblaas verwijderd. Dit wordt cholecystectomie genoemd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de galblaas in de toekomst opnieuw rond z’n as draait, waardoor opnieuw een operatie nodig zou zijn.

Welke complicaties kan het geven?

Door een draaiing van de galblaas komen de slagader van de galblaas (arteria cystica) en de afvoergang van gal (ductus cysticus) in de knel. Door beknelling van de galblaasslagader stopt de toevoer van bloed naar de galblaas. De galblaas zal hierdoor afsterven. Dit wordt necrose genoemd. Door de necrose kan makkelijk een gaatje in de galblaas ontstaan. Dit wordt galblaasperforatie genoemd. Door dit gaatje kan gal in de buikholte terechtkomen. Dat kan weer leiden tot een ontsteking van het buikvlies (peritonitis).

Synoniemen

draaiing van de galblaas, galblaasdraaiing, galblaastorsie, torsie van de galblaas

Engelse vertaling

torsion of the gallbladder

Verder lezen / Referenties

  • T Tomassen, EPC Matthée, DJ Venderink, ME Keemers-Gels, SW Polle, ‘Torsie van de galblaas‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 16 februari 2023; 167(7): pagina’s 14-17.
  • MJP Kruijer, OR Groh, JHD de Bruine, MJ Boom, PCM Verbeek, ‘Torsie van de galblaas‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2010; 154: A1796.
  • EA Boonstra, B van Etten, TR Prins, E Sieders, BL van Leeuwen, ‘Torsion of the gallbladder‘. ‘, gepubliceerd in de Journal of Gastrointestinal Surgery van april 2012 Apr; 16(4): pagina’s 882-884.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven