Gastro-intestinale bloeding

Bijgewerkt op 16 mei 2021

Wat is een gastro-intestinale bloeding?

Een gastro-intestinale bloeding is een aandoening waarbij ergens in het maagdarmkanaal sprake is van een bloeding. Dat kan zijn in de maag, de dunne darm of de dikke darm. Volgens sommigen horen ook bloedingen die hoger zitten (mond, slokdarm) tot de gastro-intestinale bloedingen.

Hoog vs Laag

Er wordt onderscheid gemaakt tussen hoge gastro-intestinale bloedingen en lage gastro-intestinale bloedingen. Onder hoge gastro-intestinale bloedingen worden gerekend bloeding in de slokdarm, maagbloeding en bloeding in de twaalfvingerige darm (duodenumbloeding). Onder lage gastro-intestinale bloedingen valt een bloeding in de endeldarm (rectumbloeding), bloeding in de dikke darm en bloeding in het laatste deel van de dunne darm.

Welke symptomen geeft het?

Een hoge gastro-intestinale bloeding leidt vaak tot donkere verkleuring van de ontlasting. Dit wordt melena genoemd. Ook kan het leiden tot het opbraken van bloed. Dit wordt hematemesis genoemd. Een massale bloeding kan ook leiden tot bloed bij de ontlasting. Dit wordt hematochezie genoemd. Een lage gastro-intestinale bloeding leidt meestal tot helder bloedverlies bij de ontlasting (hematochezie).

Naast symptomen die optreden door de bloeding zelf kunnen ook klachten ontstaan doordat op den duur bloedarmoede (anemie) optreedt. Dit kan leiden tot klachten als aanhoudende moeheid, bleek gezicht en kortademigheid bij inspanning.

Wat is de oorzaak?

Een bloeding in het maagdarmkanaal kan veel verschillende oorzaken hebben, waaronder maagzweer, maagslijmvliesontsteking, maagkanker en dikkedarmkanker. Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan leiden tot bloeding in het maagdarmkanaal. Het gaat dan vooral om antistollingsmiddelen, zoals acetylsalicylzuur, clopidogrel en apixaban. Kijk voor meer informatie over oorzaken op de webpagina’s van de verschillende vormen van gastro-intestinale bloeding.

Synoniemen

Andere namen voor gastro-intestinale bloeding zijn maagdarmbloeding, gastrointestinale bloeding, gi-bloeding, bloeding maagdarmkanaal, maag-darmbloeding, en bloeding in het maagdarmkanaal.

Engelse vertaling

gastro-intestinal bleeding, GI-bleeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven