Gas in de buik

Bijgewerkt op 8 december 2022

Hoe ontstaat gas in de buik?

Meestal komt gas in de buik voor na een kijkoperatie van de buik. Tijdens de kijkoperatie wordt namelijk koolzuurgas in de buikholte geblazen om ruimte te maken voor de chirurg. Dit kan na de operatie een opgeblazen gevoel geven. Ook kan het koolzuurgas het middenrif prikkelen. Dit kan leiden tot pijnklachten in de schouder.

De medische term voor gas of lucht in de buik is pneumoperitoneum. Omdat het hier gaat om het met opzet toedienen van koolzuurgas in de buik in het kader van een medische ingreep wordt ook wel gesproken van iatrogeen pneumoperitoneum.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen ontstaan:

  • gespannen buik
  • drukkend of opgeblazen gevoel in de buik
  • pijn in de schouder (door prikkeling van het middenrif)

Het koolzuurgas dat de symptomen veroorzaakt wordt langzaam door het lichaam opgenomen. De klachten kunnen daarom na de operatie nog enige tijd aanhouden.

Wat is de behandeling?

De pijnklachten kunnen worden behandeld met paracetamol. Om een goede spiegel in het bloed op te bouwen wordt vaak aanbevolen om driemaal per dag 2 tabletten van 500 mg verspreid over de dag in te nemen. Eventueel kan de behandelend arts nog een pijnstiller van de groep van de NSAIDs, zoals bijvoorbeeld ibuprofen of naproxen, voorschrijven.

Synoniemen

gas in de buikholte, abdominaal gas, intra-abdominaal gas, pneumoperitoneum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven