Galwegkanker

Bijgewerkt op 27 oktober 2021

Wat is galwegkanker?

Galwegkanker – of ‘galgangkanker’ – is een kwaadaardige gezwel in de galwegen. Het kan leiden tot verschillende klachten, zoals geelzucht en afvallen. De medische naam voor galwegkanker is cholangiocarcinoom.

De galwegen beginnen in de lever (intrahepatische galwegen) en monden uit in de galbuis (extrahepatische galwegen). De galbuis mondt uit in de dunne darm. Op grond van de lokatie van het gezwel kan de aandoening worden onderverdeeld in intrahepatische en extrahepatische galwegkanker.

Wat is de oorzaak?

Het is niet helemaal duidelijk hoe galwegkanker ontstaat. Wel zijn een aantal risicofactoren voor het krijgen van de aandoening bekend. Het risico op het krijgen van galwegkanker is verhoogd bij mensen met primaire scleroserende cholangitis, colitis ulcerosa, hepatitis (leverontsteking), en bij zeldzame infecties van de lever, zoals bijvoorbeeld leverbotinfectie.

Hoe vaak komt het voor?

Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 400-500 mensen kanker van de galwegen vastgesteld.

Welke symptomen geeft het?

Galwegkanker leidt vaak tot geelzucht (gele verkleuring van huid en ogen), jeuk over het hele lichaam, afvallen en buikpijn. Ook kunnen koorts, donkere verkleuring van de urine en ontkleuring van de ontlasting optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten, bevindingen bij lichamelijk onderzoek, uitslagen van bloedonderzoek, en beeldvormend onderzoek. De diagnose kan worden bevestigd met een biopsie.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan het oogwit en de huid geel gekleurd zijn. Bij onderzoek van de buik kan soms de galblaas gevoeld worden.

Bloedonderzoek

In het bloed is het bilirubine gehalte vaak verhoogd. Dit wordt hyperbilirubinemie genoemd. Ook kunnen de waardes van leverenzymen, zoals alkalische fosfatase en gamma-GT, verhoogd zijn.

Beeldvormend onderzoek

Op een echo of een CT-scan van de buik is vaak een gezwel in of bij de lever zichtbaar.

ERCP

Met behulp van ERCP kan tevens een stukje weefsel worden weggenomen. Dit ‘biopt’ kan vervolgens onder de microscoop worden bekeken door een patholoog-anatoom. Hierbij worden afwijkingen gezien die kenmerkend zijn voor de aandoening. Hiermee wordt de diagnose bevestigd. Een andere manier om aan weefsel te komen voor onderzoek is tijdens een operatie.

Engelse vertaling

cholangiocarcinoma, also known as bile duct cancer

Synoniemen

galgangkanker, cholangiocarcinoom, kanker van de galwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven