Galsteenaanval

Bijgewerkt op 13 november 2023

Wat is een galsteenaanval (galsteenkoliek)?

Een galsteenaanval is een heftige pijn die wordt veroorzaakt door galstenen. Meestal begint de pijn rechtsboven in de buik. Maar de pijn kan ook uitstralen naar of optreden in de rechter schouder of de rug. In het laatste geval zit de pijn meestal tussen de schouderbladen. De medische term voor een galsteenaanval is ‘galsteenkoliek’.

Oorzaak galsteenaanval

De aanval wordt veroorzaakt door galstenen die de afvloed van gal vanuit de galblaas richting de dunne darm belemmeren. Hierdoor zal gal ophopen in de galblaas. De galblaas zal uitzetten. De wand van de galblaas komt hierdoor onder spanning te staan. Als reactie daarop zal de galblaas samenknijpen. Dit veroorzaakt de heftige pijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, lichamelijk onderzoek, laboratoriumonderzoek en beeldvormend onderzoek. Bij laboratoriumonderzoek is er vaak een stijging van het urobilinogeen gehalte in de urine.

Behandeling galsteenaanvallen

Galstenen die klachten geven worden meestal verwijderd. Vroeger gebeurde dat door een buikoperatie. Tegenwoordig gaat dat via een kijkoperatie in de buik. Dit wordt een ‘laparoscopische cholecystectomie‘ genoemd.

Engelse term

gallstone attack, biliary colic

Synoniemen

galsteen aanval, galsteenaanvallen, galsteenkoliek, galsteen koliek

Scroll naar boven