Galbulten

Bijgewerkt op 14 oktober 2022

Wat zijn galbulten?

Galbulten zijn rode, jeukende verheven plekken op de huid die ontstaan door een overgevoeligheidsreactie. De aandoening waarbij galbulten optreden wordt ook netelroos genoemd. De medische naam voor galbulten of netelroos is urticaria.

Artsen maken onderscheid tussen acute urticaria en chronische urticaria. Acute urticaria begint plotseling en verdwijnt binnen zes weken. Chronische urticaria duurt langer dan zes weken. Deze vorm kan soms jaren aanhouden en heeft een enorme invloed op de kwaliteit van leven. Acute urticaria komt vaker voor dan chronische urticaria.

Wat is de oorzaak?

Galbulten ontstaan als reactie op bepaalde prikkels, zoals krabben, bepaalde voedingsmiddelen en stofjes (chemicaliën), warmte of koude, zonnestralen of bij nervositeit. Ook kan netelroos voorkomen als reactie op een infectie met wormen. Van de voedingsmiddelen die netelroos kunnen veroorzaken zijn vooral aardbeien bekend. De symptomen ontstaan doordat in het lichaam histamine vrijkomt. Wanneer de aandoening ontstaat ten gevolge van blootstelling aan een bepaald stofje is sprake van overgevoeligheide (allergie) voor dit stofje.

Welke symptomen geeft het?

Galbulten geeft jeukende rode bulten op de huid. Soms is er zwelling door vochtophoping (= oedeem) in de slijmvliezen. Dit wordt wel Quincke’s oedeem of angio-oedeem genoemd. Soms kun je je ook ziek voelen en/of temperatuurverhoging of koorts hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de jeukende rode bulten kan de arts al vaststellen dat er sprake is van galbulten. Vervolgens is het van belang om te achterhalen waarvoor iemand overgevoelig (allergisch) is. Om daar achter te komen kunnen verschillende onderzoeken behulpzaam zijn, waaronder huidtesten, bloedonderzoek en zogenaamde provocatietesten.

Huidtest op allergiën

Bij de huidtest op allergiën wordt een kleine hoeveelheid van verschillende stofjes (‘allergenen’) onder de huid geprikt. Als je allergisch bent voor zo’n stofje zal binnen een aantal minuten een rode zwelling ontstaan. Daarmee wordt aangetoond dat je allergisch (overgevoelig) bent voor de betreffende stof.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek kan worden bepaald of er antistoffen aanwezig zijn tegen stoffen waarvoor men allergisch is.

Provocatietesten

Wanneer de galbulten niet worden veroorzaakt door overgevoeligheid van een bepaald stofje, maar bijvoorbeeld voor douchen of lichamelijke inspanning, kan een provocatietest worden uitgevoerd. Daarmee wordt bedoeld dat gekeken wordt wat er gebeurt als je blootgesteld wordt aan de betreffende prikkel (douchen, lichamelijke inspanning etc.).

Wat is de behandeling?

De behandeling van galbulten bestaat uit (1) vermijden van de stof die de allergische reactie veroorzaakt, en (2) het tegengaan van symptomen als de galbulten (opnieuw) optreden. Dit laatste gebeurt met medicijnen, zoals antihistaminica en/of adrenaline.

Geneesmiddelen bij galbulten

Geneesmiddelen van de groep antihistaminica gaan overgevoeligheidsreactie tegen. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn cinnarizine en desloratadine.

Wanneer er sprake is van een ernstige allergische reactie is het van belang om professionele hulp te zoeken. Ook is het mogelijk om jezelf te behandelen met een zogenaamde adrenaline auto-injector. Hiermee kun je jezelf adrenaline toedienen.

Wat is het beloop?

Galbulten verdwijnen vaak vanzelf binnen 24 uur. Soms echter blijven ze langere tijd bestaan. In dat geval wordt gesproken van chronische netelroos of chronische urticaria.

1 gedachte over “Galbulten”

  1. Bedankt voor deze info nu weet ik meer dat ik die alergietablet moet nemen. Maar ik moet nog wel eerst naar de huisarts voor onderzoek.

    BEDANKT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven