Galblaasontsteking

Wat is een galblaasontsteking?

De galblaas is een orgaantje net onder de lever. In de lever wordt gal aangemaakt dat vervolgens wordt opgeslagen in de galblaas. Vanuit de galblaas komt de gal in de dunne darm. Daar speelt de gal een rol bij de spijsvertering. Een galblaasontsteking ontstaat als de galblaas om een of andere reden geïrriteerd raakt, bijvoorbeeld door galstenen.

De medische term voor een ontsteking van de galblaas is ‘cholecystitis’. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een acute cholecystitis en een chronische cholecystitis. Een chronische cholecystitis ontstaat als een acute cholecystitis langdurig aanhoudt of steeds weer terugkomt.

Symptomen galblaasontsteking

De volgende klachten komen voor bij een ontsteking van de galblaas:

  • Buikpijn: meestal pijn rechtsboven in de buik, soms uitstralend naar de rug; de pijn kan ook midden in de bovenbuik zitten, of in de zij;
  • Misselijkheid (vaak)
  • Braken (vaak)
  • Koorts (regelmatig)
  • Pijn uitstralend naar de schouder (soms)
  • Soms geelzucht: gelige huid en gele verkleuring van het oogwit

Bij chronische galblaasontsteking kunnen er helemaal geen klachten zijn.

Oorzaak galblaasontsteking

Een ontsteking van de galblaas wordt meestal veroorzaakt door galstenen. De galstenen veroorzaken verstopping van de galblaas. Hierdoor hoopt gal zich op in de galblaas. De wand van de galblaas rekt uit en raakt geïrriteerd. Ook de doorbloeding van de galblaas neemt daardoor af. Dit leidt uiteindelijk tot ontsteking van de galblaas. Omdat de galblaas in verbinding staat met de dunne darm kunnen bacteriën uit de darm makkelijk een infectie geven. De galblaas raakt bij een ontsteking dus vaak ook geïnfecteerd, vaak met de bacterie Escherichia coli (E. coli) uit de darm.

Naast galstenen zijn er ook andere aandoeningen die aanleiding kunnen geven tot het ontstaan van galblaasontsteking. Voorbeelden zijn langdurig gebruik zogenaamde parenterale voeding, irritatie van de galblaas door terugvloeien van sap van de alvleesklier naar de galblaas, en kanker van de galwegen.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

De diagnose ‘galblaasontsteking’ wordt jaarlijks in Nederland bij naar schatting 1.800 mensen gesteld. Het merendeel van de mensen met deze aandoening is ouder dan 40 jaar. Toch komt de ziekte soms ook bij kinderen voor. De aandoening komt ongeveer anderhalf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, laboratoriumonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Soms is rechtsboven in de buik een zwelling te voelen.

Laboratoriumonderzoek

De bloedbezinkingssnelheid (BSE) en het CRP-gehalte in het bloed zijn meestal verhoogd. Hetzelfde geldt voor het aantal witte bloedcellen in het bloed. Dit wordt leukocytose genoemd.

Beeldvormend onderzoek

Als de arts denkt aan de mogelijkheid van een ontsteking van de galblaas zal meestal een echoscopie van de buik worden verricht. Bij meer dan 90% van de mensen met een galblaasontsteking worden galstenen gezien.

Bij een ontsteking van de galblaas is de wand van de galblaas meestal verdikt. Dit is vaak goed zichtbaar bij echoscopie.

galblaasontsteking (cholecystitis)
echo van de galblaas

Op de echobeelden hieronder is de galblaas zichtbaar als de zwarte ‘holte’. Op de bodem van de galblaas zijn galstenen (wit) zichtbaar.

Behandeling galblaasontsteking

Mensen met een ontsteking van de galblaas worden opgenomen in het ziekenhuis. In eerste instantie zal worden geprobeerd de onsteking tot rust te laten komen. Dit gebeurt door een drain (slangetje) aan te brengen. Dit gebeurt onder geleide van echoscopie. Er wordt een slangetje in de galblaas geprikt zodat de gal kan afvloeien. De galblaas komt hierdoor onder minder spanning te staan. Omdat de galblaas geïnfecteerd geraakt kan zijn worden ook vaak antibiotica gegeven. Vervolgens zal worden beoordeeld of het verstandig is om de galblaaste verwijderen middels een operatie. Vroeger gebeurde dit met een buikoperatie. Tegenwoordig wordt meestal een zogenaamde ‘laparoscopische cholecystectomie‘ verricht. Dat is een kijkoperatie waarbij de chirurg via enkele kleine gaatje in de buik de galblaas kan verwijderen. Een dergelijke kijkoperatie geeft minder complicaties en het herstel na de ingreep is sneller.

Beloop en prognose

Als tijdig wordt behandeld is de prognose zeer goed. Zonder behandeling kan een galblaasontsteking leiden tot bloedvergiftiging (sepsis). Dit is een ernstige aandoening die zelfs dodelijk kan verlopen. Het is dus altijd van belang om bij iemand met ontsteking van de galblaas snel een diagnose te stellen en te behandelen.

Andere complicaties die kunnen optreden zijn uitdroging (dehydratie) en een galblaasperforatie. Uitdroging kan worden veroorzaakt als de patiënt veel braakt en daardoor geen vocht binnenhoudt. Een galblaasperforatie kan ontstaan door de combinatie van een ontstoken wand van de galblaas en verhoging van de druk in de galblaas door galstuwing. Een galblaasperforatie kan leiden tot buikvliesontsteking (peritonitis).

Engelse vertaling

inflammation of the gallbladder, cholecystitis

Duitse vertaling

Gallenblasenentzündung, Cholezystitis

ICD-10 code

K81.0

Synoniemen

ontsteking galblaas, ontsteking van de galblaas, infectie galblaas, infectie van de galblaas, galblaasontsteking, galblaas ontsteking, galblaasinfectie, galblaas infectie, cholecystitis


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 17 december 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 december 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven