Bijgewerkt op 3 mei 2023
Wat is fytofotodermatitis?
Fytofotodermatitis is een aandoening van de huid die wordt veroorzaakt door contact met planten. De aandoening leidt vaak tot roodheid en blaren op de plaats waar de huid in contact is geweest met de plant.
Wat is de oorzaak?
De aandoening ontstaat door contact met planten. Het gaat om planten die zogenaamde ‘fotosensibiliserende stoffen’ maken. Deze stoffen maken de huid gevoeliger voor UV-licht. Dat kan zowel zonlicht als UV-licht van een zonnebank zijn.
Voorbeelden van planten die fytofotodermatitis kunnen veroorzaken zijn:
- boekweit
- reuzenberenklauw
- Sint Janskruid
- wijnruit
Welke symptomen geeft het?
Fytofotodermatitis kan tot allerlei verschillende huidafwijkingen leiden. De huidafwijkingen ontstaan op de plaats waar de huid in contact is geweest met de plant. De klachten ontstaan meestal zo’n 24 uur na blootstelling aan het UV-licht. De volgende symptomen kunnen optreden:
- roodheid van de huid
- jeuk
- blaren op de huid
Wat is de behandeling?
De klachten gaan meestal vanzelf weer over. Soms kan dat weken tot maanden duren. Eventueel kan de arts een crème voorschrijven om de klachten te verlichten, zoals bijvoorbeeld cetomacrogolcrème en hydrocortisoncrème 1%. Als er blaren zijn kunnen deze worden ontlast (doorgeprikt) en ingedroogd met zinkolie. Hierbij is het van belang om steriel te werken om infectie te voorkomen.
Verder lezen / Referenties
- AAM Heijthuijsen, K Sijstermans en M Appelman, ‘Blaren en vlekken op de huid na spelen in de tuin‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in Beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 19 april 2019; 163(16): pagina 27.
- H Alkemade & M Zweers, ‘Forse blaren op beide voeten‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 26 november 2020; 48: pagina 24.