Fytofotodermatitis

Bijgewerkt op 3 mei 2023

Wat is fytofotodermatitis?

Fytofotodermatitis is een aandoening van de huid die wordt veroorzaakt door contact met planten. De aandoening leidt vaak tot roodheid en blaren op de plaats waar de huid in contact is geweest met de plant.

Wat is de oorzaak?

De aandoening ontstaat door contact met planten. Het gaat om planten die zogenaamde ‘fotosensibiliserende stoffen’ maken. Deze stoffen maken de huid gevoeliger voor UV-licht. Dat kan zowel zonlicht als UV-licht van een zonnebank zijn.

Voorbeelden van planten die fytofotodermatitis kunnen veroorzaken zijn:

Welke symptomen geeft het?

Fytofotodermatitis kan tot allerlei verschillende huidafwijkingen leiden. De huidafwijkingen ontstaan op de plaats waar de huid in contact is geweest met de plant. De klachten ontstaan meestal zo’n 24 uur na blootstelling aan het UV-licht. De volgende symptomen kunnen optreden:

Wat is de behandeling?

De klachten gaan meestal vanzelf weer over. Soms kan dat weken tot maanden duren. Eventueel kan de arts een crème voorschrijven om de klachten te verlichten, zoals bijvoorbeeld cetomacrogolcrème en hydrocortisoncrème 1%. Als er blaren zijn kunnen deze worden ontlast (doorgeprikt) en ingedroogd met zinkolie. Hierbij is het van belang om steriel te werken om infectie te voorkomen.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven