Frozen shoulder

Bijgewerkt op 3 juli 2018 door Simpto.nl

Wat is een ‘frozen shoulder’?

Een ‘frozen shoulder’ is een aandoening van het schoudergewricht waarbij het kapsel van de schouder verdikt is. Hierdoor kan pijn in de schouder ontstaan en is de beweeglijkheid van de schouder vermindrd.

De medische term is ‘capsulitis adhesiva’, ‘capsulitis adhaesiva’ of ‘adhesieve capsulitis’.

Hoe vaak komt het voor?

Een frozen shoulder komt vaak voor. Jaarlijks krijgen wordt deze aandoening in Nederland bij zo’n 8.500 vastgesteld.

Bij wie komt het voor?

Een frozen shoulder komt vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 40-60 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Mensen met suikerziekte of een ziekte van de schildklier hebben een vergrote kans op het krijgen van deze aandoening.

Oorzaak frozen shoulder

De oorzaak is niet precies bekend. Zoals boven beschreven zijn wel bepaalde risicofactoren voor het krijgen van een frozen shoulder bekend. Risicofactoren zijn:

Symptomen frozen shoulder

De klachten zijn een beperkte beweeglijkheid van de schouder en soms pijn aan de schouder. De beperkte beweeglijkheid wordt vaak duidelijk bij zaken als haren kammen of de jas aantrekken.

De pijnklachten kunnen ook ’s nachts optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal de diagnose meestal kunnen stellen op grond van het verhaal en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek is de beweging van het schoudergewricht duidelijk beperkt.

Behandeling frozen shoulder

De behandeling bestaat uit een combinatie van medicijnen, oefeningen en eventueel fysiotherapie. Heel soms is een operatie noodzakelijk.

Beloop en prognose

Na verloop van maanden (soms jaren) zullen de klachten meestal afnemen en uiteindelijk vaak helemaal verdwijnen.

Plaats een reactie