Framboesia

Bijgewerkt op 11 juni 2024

Wat is framboesia?

Framboesia is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. De aandoening leidt tot afwijkingen aan de huid. Omdat de huidafwijkingen bobbelig zijn en op frambozen lijken heeft de ziekte de naam framboesia gekregen. De volledige naam van deze aandoening is framboesia tropica.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland is framboesia zeer zeldzaam. Het komt alleen voor bij mensen die het in de tropen hebben opgelopen, bijv. in Afrika of het Verre-Oosten. Daarom wordt het een importziekte genoemd.

Wat is de oorzaak?

Framboesia wordt veroorzaakt door infectie met de bacterie Treponem pallidum pertenue. De infectie verspreidt zich via huid-op-huid contact.

Welke symptomen geeft het?

De aandoening begint met een harde, ronde zwelling van de huid. Het centrale deel van de zwelling kan openbreken en een zweer vormen. Deze kan na maanden vanzelf genezen. Weken, maanden of jaren later kunnen algemene klachten optreden, waaronder moeheid, botpijn en pijnlijke gewrichten. Ook kunnen nieuwe huidafwijkingen ontstaan. Aan de handpalmen en voetzolen wordt de huid dikker en kan openbreken. De botten, vooral die van de neus, kunnen misvormd raken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van het aspect van de huidafwijkingen. De diagnose kan worden bevestigd met een PCR-test. Daarmee kan de aanwezigheid van DNA van de Treponema pallidum pertenue worden aangetoond.

Wat is de behandeling?

Framboesia kan worden behandeld met antibiotica. Middelen die worden voorgeschreven zijn onder andere azithromycine en benzathinepenicilline.

Engelse vertaling

yaws, framboesia, framboesia tropica

ICD10-code

A66

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven