Fordyce spots

Bijgewerkt op 5 maart 2024

Wat zijn Fordyce spots?

Fordyce spots zijn vergrote talgkliertjes in de huid. Ze zijn zichtbaar als kleine bultjes op plekken die geen haren bevatten, zoals de lippen, het wangslijmvlies, de penis en de vulva. Ze zijn onschuldig maar kunnen eventueel om cosmetische redenen worden behandeld. Fordyce spots zijn niet besmettelijk.

Fordyce spots op de penis – bron: Wikipedia

Fordyce spots zijn genoemd naar de amerikaanse dermatoloog Dr John Addison Fordyce. Hij beschreef deze bultjes als eerste in 1896.

Dr John Addison Fordyce (1858-1925)

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Fordyce spots komen zeer vaak voor. Ongeveer driekwart van de volwassenen heeft wel ergens Fordyce spots. Op de kinderleeftijd komen ze niet of nauwelijks voor. Meestal ontstaan de tijdens de puberteit en op jongvolwassen leeftijd onder invloed van hormonale veranderingen in het lichaam. Fordyce spots komen vaker voor bij jongens/mannen dan bij meisjes/vrouwen.

Wat is de oorzaak?

Meestal ontstaan de tijdens de puberteit en op jongvolwassen leeftijd onder invloed van hormonale veranderingen in het lichaam.

Welke symptomen geeft het?

Fordyce spots kunnen tot de volgende symptomen leiden:

 • kleine bultjes (diameter 1-3 mm)
  • de bultjes zitten meestal op de lippen of aan de binnenkant van de wangen; soms zitten ze op de penis of aan de vulva
  • de bultjes kunnen huidkleurig, wit, geel of rood van kleur zijn
  • ze kunnen als vrijstaande bultjes of in groepje voorkomen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Fordyce spots worden meestal direct herkend. Er is over het algemeen geen arts of onderzoek voor nodig om de diagnose te stellen.

Wat is de behandeling?

Behandeling is niet nodig. Het gaat om een onschuldige aandoening. Er zijn echter wel manieren om – vanwege cosmetische redenen – de bultjes minder duidelijk zichtbaar te maken.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt proberen om de bultjes te verwijderen of minder duidelijk zichtbaar te maken.

  • Appelazijn – Appelciderazijn heeft samentrekkende eigenschappen die ervoor zorgen dat je poriën krimpen en olie opdrogen. Meng 1 eetlepel appelciderazijn met 1/4 kopje water en breng dit twee tot drie keer per week aan op je Fordyce-vlekken. Mogelijk ziet u na vier tot zes weken resultaat.
  • Arganolie en jojoba-olie – Arganolie en jojoba-olie bevatten vitamine E. Vitamine E zit vol antioxidanten die de bloedcirculatie kunnen verhogen en je huid steviger kunnen maken. Door minimaal twee keer per dag arganolie of jojoba-olie op uw Fordyce-vlekken aan te brengen, kunnen de Fordyce spots na ongeveer vier weken kleiner worden.
  • Kokosolie – Je talgklieren kunnen te veel talg (olie) produceren als de huid droog is, waardoor Fordyce spots beter opvallen. Het aanbrengen van kokosolie op uw Fordyce-vlekken kan uw huid hydrateren en de olieproductie verminderen.

  Let op! Sommige mensen kunnen overgevoeligheidsreacties krijgen door gebruikt van de hierboven beschreven producten.

  Door Fordyce-vlekken uit te knijpen, verdwijnen ze niet. Het kan zijn dat je talg eruit knijpt, maar dit veroorzaakt waarschijnlijk irritatie of ontsteking.

  Wat kan de arts doen?

  • Cryotherapie – met deze behandeling worden de bultjes verwijderd door bevriezing; dit kan enkele dagen lichte pijn veroorzaken.
  • Laserbehandeling – met deze behandeling wordt een dunne bovenlaag van de huid verwijderd door hitte; genezing duurt 5-21 dagen.
  • Geneesmiddelencremes – bepaalde cremes kunnen worden toegepast om de plekjes te verminderen of te verwijderen; meestal duurt het 2-6 weken voordat je resultaten ziet.

  Engelse vertaling

  Fordyce spots, Fordyce granules


  Niet gevonden wat je zocht?

  Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven