Flexor carpi radialis tendinitis

Bijgewerkt op 3 juli 2024

Wat is flexor carpi radialis tendinitis?

Flexor carpi radialis tendinitis is een niet vaak voorkomende aandoening waarbij een peesschede in de pols geïrriteerd raakt door overbelasting. Een peesschede omhult de pees en maakt bewegen van de pees makkelijker. Door overbelasting kan de peesschede geïrriteerd raken. Dit veroorzaakt pijn.

Wat is de oorzaak?

Flexor carpi radialis tendinitis wordt veroorzaakt door overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door sporten of werkzaamheden waarbij de pols heel vaak gebogen wordt.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • pijn aan de pols
    • aan de buigzijde van de pols
    • meer naar de duim dan naar de pink
    • neemt toe bij buigen van de pols tegen weerstand
    • neemt toe bij bewegen van de hand in de richting van de pink
  • soms zwelling aan de pols

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose vermoeden op grond van de klachten. Een test kan de diagnose ondersteunen. Hierbij houdt de arts de hand en onderarm vast en vraagt de patient om de pols te buigen. Dit verergert de klachten. De diagnose kan worden gesteld met behulp van een injectie met corticosteroïden in de aangetaste pees. Verdwijnen van de klachten bevestigt de diagnose. Op een MRI-scan is

Wat is de behandeling?

Meestal wordt rust voorgeschreven, zodat de pees de kans krijgt te herstellen. Tegen de pijn worden vaak NSAIDs voorgeschreven. Dat zijn pijnstillers zoals ibuprofen en naproxen. Als dat onvoldoende helpt kan de arts een injectie met corticosteroïden op de plaats van de klachten toedienen. Heel soms kan het nodig zijn om de aandoening te opereren. Daarbij wordt de geïrriteerde peesschede opengemaakt.

Engelse vertaling

FCR tendinopathy, FCR tendinitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven