Flankpijn-Hematurie Syndroom

Bijgewerkt op 29 december 2022

Wat is het flankpijn-hematurie syndroom?

Het flankpijn-hematurie syndroom is een aandoening waarbij pijn in de zij en bloed in de urine (hematurie) optreden zonder dat er een afwijking aan de urinewegen aanwezig is. Dit syndroom wordt ook wel aangeduid met de engelse naam loin pain hematuria syndrome.

Welke symptomen zijn er?

Mensen met het flankpijn-hematurie syndroom hebben vaak vervelende pijn in de zij. Verder zijn er meestal geen andere klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door andere oorzaken voor bloed in de urine en flankpijn uit te sluiten. Dat geldt met name voor nierstenen. Een niersteenaanval gaat immers ook vaak gepaard met pijn in de zij en bloed in de urine. Mensen met deze klachten komen meestal bij een uroloog terecht. Als deze geen aanwijzingen voor nierstenen kan vinden wordt vaak doorverwezen naar een nefroloog. Als de nefroloog verder ook geen afwijkingen kan vinden zal de diagnose worden gesteld.

Zelden zal worden besloten een nierbiopsie te nemen. Dit is voor het stellen van de diagnose over het algemeen niet nodig. Bij een nierbiopsie wordt een stukje weefsel uit de nier weggenomen. Dit wordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop onderzocht. Bij mensen met het flankpijn-hematurie syndroom zijn hierin geen afwijkingen te vinden, behalve vaak een dunne glomerulaire basaalmembraan en erytrocyten (rode bloedcellen) in de nierbuisjes.

Wat is de oorzaak?

Het flankpijn-hematurie syndroom wordt veroorzaakt doordat rode bloedcellen door de glomerulaire basaalmembraan lekken. Dit kan voorkomen bij mensen met een dunne glomerulaire basaalmembraan. Ongeveer 5% van de bevolking heeft zo’n dunne glomerulaire basaalmembraan. Door lekken van grotere hoeveelheden rode bloedcellen naar de nierbuisjes kan verstopping van nierbuisjes optreden. Dat kan rek op het kapsel van de nier geven. Zo zou de pijn in de zij verklaard kunnen worden.

Wat is de behandeling?

Het flankpijn-hematurie syndroom wordt behandeld met ACE-remmers en pijnstilling. ACE-remmers helpen de druk in de nierbuisjes te verminderen. Dat vermindert de klachten.

Verder lezen / Referenties

  • WJA Dekker, TJA Dekker, KVC Wevers-De Boer en YWJ Sijpkens, ‘Het flankpijn-hematuriesyndroom‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2015; 159: A8101.
  • AS Zubair, H Salameh, SB Erickson en M Prieto, ‘Loin pain hematuria syndrome‘, gepubliceerd in Clinical Kidney Journal van februari 2016; 9(1): pagina’s 128–134.

Engelse vertaling

loin pain hematuria syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven