Fixed drug eruption

Bijgewerkt op 26 april 2024

Wat is een fixed drug eruption?

Een fixed drug eruption is een huidafwijking ten gevolge van overgevoeligheid voor een geneesmiddel. Het kenmerkende van deze huidafwijking is dat deze steeds op dezelfde plek ontstaat als het betreffende geneesmiddel opnieuw wordt gebruikt.

Wat is de oorzaak?

Een fixed drug eruption wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een geneesmiddel. Geneesmiddelen die in verband worden gebracht met deze aandoening zijn onder andere:

Welke symptomen geeft het?

Fixed drug eruption leidt meestal tot rode verkleuring van de huid. Dit wordt ook wel erythema fixatum genoemd. De huidafwijking is doorgaans rond of ovaal van vorm en scherp begrensd. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot meerdere centimeters. Soms ontstaat op die plek een blaar. De huidafwijking kan in principe overal ontstaan. Vaak gaat het echter om het gezicht, de ledematen of de geslachtsdelen. Na genezing van de huidafwijking blijft vaak een wat donkere plek bestaan door hyperpigmentatie van de huid.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het staken van het geneesmiddel dat de afwijking veroorzaakt. De huidafwijking verdwijnt dan in de loop van dagen vanzelf.

Engelse vertaling

fixed drug eruption

Duitse vertaling

Fixe Arzneimittelreaktion

Verder lezen / Referenties

  • N Slegers, B van Rhijn, A Verschuur-Maes, ‘Een terugkerende huidafwijking‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 25 april 2024; 17: pagina’s 22-23.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven